SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Altın takı sektöründe faaliyet gösteren Favori Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özel, altın satışları geçen yaz ile kıyaslandığında müşteri tercihlerinde değişimlerin artarak devam ettiğini, altın talebinde düşme ve talep kaymasının halen yaşandığını belirtti.

Özel, altın fiyatlarının yükselmesinin, altın takı talebinin düşmesine ve talebin başka alternatif ürünlere kaymasına neden olduğuna işaret ederek, 2008 yılından bu yana altın takı pazarında yüzde 65-70'e varan daralma olduğunu, son birkaç haftadır satışların durma noktasına geldiğini söyledi.

2009 ve 2010 yıllarında altın fiyatlarının yüksekliğinin, düğünlerde altın takıdan çok para takılmasına yol açtığını, gelirleri artmayan insanların, iki mislinden fazla pahalanan altın takıyı alamaz hale geldiğini dile getiren Özel, düğünlerde eskiden daha çok yatırımlık takılar tercih edilirken son dönemlerde düşük ayarlı ve hafif ürünlerin tercih edildiğini, altın takı kiralayarak düğün yapanlar bulunduğunu kaydetti.

Özel, hediye takı alınırken de aynı durumun söz konusu olduğunu, bunun yanı sıra talep kayması yaşandığını belirterek, tüketicilerin gümüş takılara ve bijuteriye yöneldiklerine ve bu ürünlerin satışında yüzde 20 civarı yükselme bulunduğuna dikkati çekti.

Bu gerçeklerden hareketle 2 yıl önce aynı gösterişteki takıları yüzde 50 daha hafif üretmeye imkan veren yeni bir teknoloji ithal ettiklerini ifade eden Özel, ''Şu anda da kalite ve gösterişten taviz vermeden daha hafif ürünler üreterek tüketicilere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Temennimiz altın fiyatlarının düşmesi ve takı talebinin normale dönmesi. Çünkü zor durumda olan sektörün buna ihtiyacı var'' diye konuştu.

Altın fiyatlarının aşırı yükselmesinin, talep düşmesine ve talep kaymasına neden olduğunu vurgulayan Özel, şöyle devam etti:

''Geçen yaz ile kıyaslarsak müşteri tercihlerinde değişimlerin artarak devam ettiğini ifade edebiliriz. Ciddi talep düşmesi ve talep kaymaları halen yaşanıyor. Normal yıllarda özel günlerde yılbaşı, Sevgililer Günü, Anneler Günü ve yaz aylarına denk gelen düğün sezonları gibi dönemlerde altın sektöründe de ciddi hareketlilik oluyordu. Bu seneki düğün sezonunda bu hareketlenmeyi göremiyoruz. Aksine geçtiğimiz yaz ayları ile kıyasladığımızda bu sene müşteri satın alımlarında ilaveten yüzde 20'ye varan bir azalma görüyoruz.''



-''PIRLANTALI TAKI PAZARI, ALTIN TAKI KADAR ETKİLENMEZ''-

Selami Özel, elmas üreticisi bir ülke olmamasına karşın Türkiye'de pırlanta pazarı son 10 yılda büyük gelişme gösterirken, dünyaya oranla daha hızlı büyüme eğilimi sergilediğine değindi. Özel, geleceğe yönelik olarak pırlantalı takı pazarının altın fiyatlarından altın takı kadar etkilenmeyerek daha az bir ivmeyle de olsa gelişmeye devam edeceği öngörüsünü ifade etti.

Altın fiyatlarını tahmin edebilmek için güven ortamını etkileyen faktörleri iyi izlemek ve yorumlamak gerektiğini belirten Özel, ''Ancak bu yaşadığımız kriz çok yönlü, karmaşık ve birbiri peşi sıra gelen birçok faktörden etkilenen bir kriz. Tüm dünyada değişik nedenleri var. Dolayısıyla kısa sürede bitmeyeceği, birkaç sene daha süreceğini tahmin ediliyor. Bize düşen kriz ortamını dikkatlice izlemeye devam etmek ve Firma yöneticileri olarak, fiyat düşürerek talep yaratabileceğimiz yanılgısına düşmeden, stratejik tedbirler alarak krizden en az etkilenmeye çalışmak'' diye konuştu.

Özel, sektörün, altın fiyatlarının yükselmesinden çok etkilendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''2011 yılında ve sonrasında sektörde önemli değişimlere tanıklık edeceğimizi düşünüyorum. Bugün rekabetin odağında fiyat var. Bu anlayışla para kazanılamaz ve şirket varlığı sürdürülemez. Bana göre fiyat rekabetiyle ayakta kalmaya çalışan firmalar değişimde er veya geç yok olacak. Tüketici tercihlerine uygun olarak, özgün tasarımlı ürünlerin, üstün hizmetin ve markalı takı satan mağazaların önemi daha iyi anlaşılacak. Bu şekilde farklılaşan firmalar gelişerek yollarına devam edecek.''

Advertisement