KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro yen karşısında, Avrupa liderlerinin yarınki borç krizi toplantısında anlaşmaya varamayacakları endişelerinin olduğu bir ortamda, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin biraraya gelecek olması ile birlikte değer kaybetti.

Dolar, ABD Başkanı Barack Obama'nın, borçlanma limitini artırmak ve temerrüdden kaçınmak için atılan bir adım olarak açık kısma tedbirlerini onaylaması ile bnirlikte, İsviçre frangı karşısındaki iki günlük yükselişini sürdürdü. Tüm dünyada hisse senetlerindeki yükselişlerin daha yüksek getirili valıklara olan talebi desteklemesi sonucu, Güney Kore para birimi won, Asya para birimlerindeki yükselişlere öncülük etti ve Singapur doları rekor seviyeye yükseldi. Avustralya doları, yükseliş göstermesi beklenen ABD ikinci el konut satışları verisi öncesi, iki günlük kazançlarını korudu.

Sydney'de Westpac Banking Corp.'tan kıdemli Döviz stratejisti Sean Callow, "Avrupalılar ne yapacakları konusunda çok fazla bölünmü durumda. Bu nedenle, bu toplantı için oldukça düşük" dedi ve "Rallilerde euro satışından memnunuz" yorumunda bulundu.

Euro yen karşısında Londra saati ile 07:00'de 111.83 seviyesine düştü. Parite dün New York'ta 112.07 seviyesindeyi. 17 ülkenin ortak para birimi euro, İsviçre Frangı karşısında 82.41 seviyesindeydi. Japon para birimi ABD doları karşısında 79.18 seviyesinde seyrediyordu.

Avustralya doları ABD doları karşısında, dün yüzde 1.2 yükseldikten sonra, 1.0733 seviyesinden 1.0714 seviyesine geldi.

Euro Bölgesi liderleri, euroyu geçen hafta 1.3837 dolar seviyesine düşüren Yunanistan krizini görüşmek üzere yarın Brüksel'de biraraya gelecek. Sarkozy ise, yarınki zirve öncesi Merkel ile biraraya gelecek.

Advertisement