Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kıbrıs Rum Merkez Bankası Başkanı Athanasios Orfanidis, 11 Temmuz günü askeri deniz üssünde meydana gelen patlama nedeniyle Rum ekonomisinin durumunun 1974'teki ile aynı seviyeye geldiğini belirterek, acil tedbir alınması çağrısında bulundu, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ise Orandis'e tepki gösterdi.

Politis gazetesine göre, Orfanidis, Rum lideri Hristofyas ve siyasi parti başkanlarına 18 Temmuz'da gönderdiği mektupta, 8 Temmuz'da yapılan ekonomi toplantısında kararlaştırılan tedbirlerin doğru olmasına karşın 11 Temmuz itibarıyla yetersiz kaldığına işaret ederek, ''daha çok ve daha etkin tedbirler alınmasını'' istedi.

11 Temmuz'dan sonra, aynı 1974'teki gibi Rum ekonomisinin olağanüstü hal durumuna geldiğini'' belirten Orfanidis, Kıbrıs Rum kesiminin AB'nin ve Uluslararası Para Fonu'nun destek mekanizmasına girmesi tehlikesinde olduğu uyarısında bulundu.

Haberde, siyasi parti başkanlarının, ekonomik tedbirlerin görüşüldüğü toplantıya, ellerinde Orfanidis'in mektubuyla gittiği, ancak mektubunda kaydettiği ekonominin 11 Temmuz itibarıyla 1974'teki olağanüstü hal durumuna geldiği görüşünü izah etmek üzere Orfanidis'i o toplantıda bulamadığı aktarıldı.

Orfanidis'e kızan Hristofyas'ın, pazaresi günü Rum Başkanlık Köşkü'nde siyasi parti başkanlarıyla yaptığı ekonomi toplantısına Merkez Bankası Başkanı'nı davet etmediği belirtildi.