KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barroso, Euro Bölgesi devlet ve hükümet başkanlarının olağanüstü zirvesine girişinde yaptığı açıklamada, ''Çözüm bulacağımızdan eminim. Yunanistan ve tüm Euro Bölgesi için iyi bir çözüm olacak'' dedi.

Zirve öncesinde derin görüş ayrılıklarının sürmesi üzerine dün Berlin'de bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirvede ortak tutum belirleme konusunda uzlaşmıştı.

Diplomatik kaynaklar, Alman-Fransız ekseninin karşılıklı tavizlerle anlaştığı formülün, Yunanistan'ı kurtarma maliyetinin kısmen bankalara yüklenmesini ve 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın (EFSF) daha etkin kullanımını içerdiğini belirtiyor.

Buna göre Fransa, daha önce temerrütle sonuçlanacağı için karşı çıktığı, bankaların ellerindeki Yunan tahvillerinin değerinin kırpılması konusunda geri adım atarken Almanya, EFSF'nin ikincil piyasada Yunan tahvillerini satın almasına ya da bu amaçla Yunanistan'a kredi vermesine yeşil ışık yaktı.

Öte yandan, Almanya ve Fransa'nın bankalara Yunanistan vergisi getirilmesi fikrinden vazgeçtiğini bildirildi.

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, zirve girişinde basına yaptığı açıklamada, ''Banka vergisi konusunda anlaşma olmayacağı izlenimi edindim'' dedi.

Juncker, piyasaları endişelendiren seçici temerrüt konusunda, ''Böyle bir ihtimali asla dışlayamazsınız ama bunu önlemek için her şey yapılmalı'' ifadesini kullandı.

Mayıs 2010'da Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından 110 milyar euroluk kredi paketiyle ''kurtarılan'' ve programın başarısızlığı üzerine mart ayında kredi faizi yüzde 5,2'den yüzde 4,2'ye indirilen Yunanistan'ı ikinci kurtarma paketinin 100 milyar euro büyüklükte olması ve bunun 30 milyar eurosunun özel sektöre (Yunan tahvili alan banka ve yatırımcılar) yüklenmesi bekleniyor.

Advertisement