Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyaca ünlü fon yöneticisi ve Rogers Holding Başkanı Jim Rogers Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

"Yunanistan önlemleri geçici"

Yunanistan planının yeterli olup olmadığı sorusuna karşılık, bu planı eleştiren Rogers, "Bu açıkça bir temerrüd. Dolar ve euro üzerinde etkili olacak. Ancak geçici bir önlem. Sorun geri dönecek. Yunanistan ve diğer bazı Avrupa ülkelerinin sorunları yeniden ortaya çıkacak. Bu yalnızca bir erteleme" dedi.

"Avrupa'da yeni teemrrütler görebiliriz"

AB'de daha fazla temerrüt görülmesini beklediğini söyleyen Rogers, sorunun derin olduğunu ve sorunun kökten çözülmemesinden dolayı birilerinin çok büyük kayıplar yaşayacağını belirterek, politikacıların seçimlere kadar sorunu ertelemeye ve çözümü yeni hükümetlere bıraktıklarını kaydetti.

Rogers, Yunanistan dışında, İtalya, İspanya ve Belçika gibi ülkelerin ciddi sorunlarının olduğunu ve sorunun kökten çözülmesi gerektiğini, zira ülkelerin büyük borç altında bulunduğunu sözlerine ekledi ve Avrupa'da yeni temerrütler görebiliriz dedi.

"Altın yükselecek"

Altın konusunda oldukça iyimser düşünceler taşıyan Rogers, "Hiç altın satmadım. Aksine altın aldım. Fiyatlar düşerse daha da altın alırım. Altın yukarı yönde hareket edecek" dedi.

Rogers, dünya ekonomisi iyi yönde giderse ve emtia grubu yavaşlarsa, insanların daha fazla harcama yapabileceğini söyledi.

"Gelişen piyasalara fazla güvenim yok, Türkiye için iyimserim"

Gelişen piyasalara fazla güveninin olmadığını söyleyen Rogers, "Özel ülke adı veremem ama gelişen piyasalar konusunda fazla güvenim yok. Hisse senedi almıyorum, ancak iyimser olarak yaklaşabileceğim ülkelerden biri Türkiye" dedi ve emtia piyasalarının yatırım fırsatlarının Dövize göre daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

"ABD para basacak, başka çaresi yok"

ABD ekonomisi ve dolar üzerine sorulan soruya karşılık Rogers, uzun vadede dolara güveninin kalmadığını, diğer birço kişinin de güveninin azaldığını belirterek, bu güvenin sağlanması için bir ralli gerektiğini sözlerine ekledi.

Rogers, "Parasal genişlemenin üçüncü turu yani QE3 kesinlikle olabilir. ABD'de işlerin iyi gitmediği farkedilirse, para basacaklar. Bu iyi birşey değil ama yapacaklar. İnsanları kandırıp para basmaya devam edecekler. Başka çareleri yok" dedi.

"Birçok ülkenin cari açık sorunu var"

Cari açığa ilişkin bir soruya ise Rogers, "Cari açık sorunu yaşayan birçok ülke var. Sahibi olmayan paraları harcayan ülkeleri piyasa cezalandıracak. Ülkeler, Asya'daki gibi, sahip olmadıkları paraları harcamak yerine tasarruf yapmalı" görüşünü savundu.

Çin ile ilgili soruya ise, bu ülkede sert iniş olabileceğini, pek çok ülkenin bu durumla karşılaşabileceğini, zira merkez bankalarının faiz yükselttiğini söyleyerek, "Ama Çin yavaşlarsa, herkes bunun farkında olur. Çin ekonomisini soğutmaya çalışıyor, umarım başarılı olurlar" dedi.