Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Konut sektöründe faaliyet gösteren firmaların tek bir çatı altında toplandığı KONUTDER (Konut Geliştiricileri ve Yatrımcıları Derneği) ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, yüzde 40 artan demir ve çimento fiyatlarının inşaat maliyetlerini artırdığından konut fiyatlarında da yükselişin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
 
Bloomberg HT'den Hande Berktan'nın sorularını yanıtlayan Ömer Faruk Çelik konut sektörünün 2011'de yatay bir seyir izlediğini kaydetti. Çelik, ''Ekonominin 1.çeyreğinde inşaat sektörü yüzde 14 büyümesine karşın konut sektörü aynı paralellikte bir büyüme gösteremedi. Konut sektörü inşaat sektörünün içerisinde yatay bir seyir izliyor. 2010'da konut sektöründe bir büyüme trendi vardı ve 800 bin ruhsat alabilmiştik ancak 2011'de satışlarda düşüş yaşandı'' dedi.
 
İkinci bir kriz beklentisinin konut sektöründeki talebi kısıp kısmayacağı yönündeki soruya Çelik, ''Türkiye, her dört yılda bir krize alıştı yani çelikleşti diyebiliriz. Bu krizin de ne olduğunu anlayabilmiş değiliz. Ekonomi yönetimi 'kriz var, harcama yapmayın' diyor, ekonomistler ise 'faizler artmalı' diyor. Ben sektör temsilcisi olarak Türkiye'de yapısal bir problem olduğunu görmüyorum. ABD ve Amerika'da bir kriz olacak ise bu Türkiye için bir fırsattır. Türkiye de yatırımcı yatırımına devam ediyor. Hatta önümüzdeki dönem daha çok yabancı yatırımcı geleceğine inanıyorum. Bizim mütekabiliyet sorunumuz çözülürse gayrimenkul satışları da katlanarak artacaktır. Genelde ekonomistler bir problemden bahsetmeye başladığı zaman tüketici meseleyi anlamak adına kendini bir müddet geri çekiyor, harcamalarını kısıyor. Ancak bir sorun olmadığını gördüğünde tekrar harcamalarına devam edecektir. Ben konut sektöründe tüketimde bir azalma veya satışlarda düşüş olacağını öngörmüyorum'' şeklinde yanıt verdi.
 
KonutDer Başkanı Ömer Faruk Çelik konut fiyatları ile ilgili, ''Ana hammaddemiz demir ve çimento fiyatları arttı. Bir yılda yüzde 40 Döviz bazında demir fiyatlarındaki artış tabi ki inşaat maliyetlerine yansıyacak. Mecburen konut fiyatlarında fiyat artışı kaçınılmaz hale geldi.'' dedi.