Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de borçlanma limitinin yükselmesi konusunda fazla bir ilerleme sağlanamamasının temerrüt riskini artırması sonrası, sanayi ve gıda emtia gruplarına satış gelirken, güvenli liman nitelğindeki varlıklara talep arttı. Bunun sonucu, bakır, petrol ve tahıl fiyatları düşerken, altın yeniden rekor seviyelere yükseldi.

Spot altın yüzde 1.4 yükselişle rekor seviye olan ons başına 1,624.07 doalra çıktıktan sonra, Singapur saati ile 10:21'de ons başına 1,613.20 dolara geldi. Londra Metal Borsası'nda bakır fiyatları yüzde 0.4 düşerek ton başına 9,636 dolara indi. Eylül vadeli ham petrolün varil fiyatı yüzde 1 düşerek 98.86 dolara geriledi. ABD dünyanın en büyük petrol ve ikinci büyük bakır tüketicisi konumunda.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Cumhuriyetçilere, 2 Ağustos'taki son tarih öncesi, borçlanma limitinin artırılması konusunda bir plan üzerinde anlaşma sağlanamadığını söyledi. Bu durum, ABD'nin temerrüde düşme ve "AAA" olan kredi notunu kaybetme riskini artırıyor. Standard & poor's'un ABD'nin AAA olan en üst seviyedeki kredi notunu 3 ay içinde düşürme ihtimali yüzde 50 oldu.

Australia and New Zealand Banking Group Ltd.'nin Melbourne ofisinden ekonomist Paul Deane, "Klasik riskten kaçış modundayız ve yatırımcılar emtia satacak. Bunun istinası altın" dedi.

Avrupalı liderlerin bir ay içinde ikinci kez biraraya gelerek Yunanistan'ın borç sorununa çözüm bulmaya ve sorunun İtalya ve İspanya gibi daha büyük ülkelere yayılmasını önlemeye çalışmalrının ardından, ETF'lerdeki altın varlıkları 2,122.6 tona yükselerek rekor seviyeye çıktı.

24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.7 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8'lik bir kayıp yaşadı. Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi yüzde 0.3 geriledi.