KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin kredi notunu da tehdit eden borç tavanı tartışması doları zayıflattı. ABD'de bugün açıklanacak dayanıklı tüketim malları verilerinin öncesinde dolar, Yeni Zelanda doları karşısında rekor düşük seviyeye geriledi. Avustralya doları ise enflasyonun 2. çeyrekte hızlanmasıyla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Yen, ABD doları karşısında son 4 ayın en yüksek seviyesine tırmanmasıyla, Japon yetkililerinin müdahale edeceğine yönelik spekülasyonlar da arttı.

Dolardaki düşüşün etkisinin büyümeye odaklı para birimlerindeki değerlenmeden daha fazla olduğunu hatırlatan Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Döviz stratejistlerinden Greg Gibbs, piyasaların ABD'nin kredi notunun düşürülmesi ihtimalini de göz önünde bulundurduğuna dikkat çekti.

Dolar, yen karşısında 77.78 seviyesine gerileyerek, 17 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Dolar, euro karşısında da zayıfladı ve 1.4511'den 1.4508'e düştü. Sterlin/Dolar paritesi de 1.6439'la 14 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine işaret etti.

ABD Doları, Yeni Zelanda doları karşısında da değer kaybederek 87.65 cente geriledi. Diğer yandan dolar günlerdir ilk kez İsviçre frangı karşısında bir miktar değerlendi ve 80.21 İsviçre centinden işlem gördü.

Advertisement