KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyon önlemleri kapsamında Çin'in faiz artırabileceğine dair endişe, finansal şirketlerin öncülüğünde Çin Borsasını aşağı çekti.

Securities Times gazetesinde yer alan, Çin hükümetinin fazileri artırabileceğine bu ay veya önümüzdeki ay artırabileceğine ilişkin haberi üzerine Poly Real Estate Group Co. ve China Citic Bank Corp. imar şirketleri ve bankacılar arasındaki düşüşe öncülük etti. Çin'in en büyük altın üreticisi Zijin Mining Group Co., ABD Balkanı Barack Obama'nın istihdam ve büyüme planlarını açıklayacağı konuşmasının öncesinde yüzde 1.3 değer kaybetti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 2,512.66 puana geriledi. CSI 300 Endeksi ise yüzde 0.2 kayıpla 2,773.14 puandan işlem gördü.

Parasal gevşemeye ilişkin bir sinyalin olmadığını belirten Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, Çin piyasasında, enflasyon önlemlerindeki belirsizlikten ötürü bir süre daha volatilitenin yüksek olacağını söyledi.

Şanghay Endeksi bu yıl merkez bankasının geçtiğimiz yıldan bu yana sürdürdüğü faiz artışlarının etkisiyle yüzde 11 düşüş kaydetti.

China International Capital Corp.'un bir ekonomisti kaynak gösteren Securities Times gazetesi, enflasyondaki hızlanmaya bağlı olarak faiz artışlarının devam edeceğini yazdı.

Çin'in enflasyonu Temmuz ayında yüzde 6.5 hızlanarak 3 yılın en yüksek seviyesine işaret etti. Bloomberg ekonomistleri, Çin'de tüketici fiyatlarının geçtiğimiz ay yüzde 6.2 artış kaydetmiş olacağını tahmin etti.

Advertisement