KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kasım 2012'de yapılacak başkanlık seçimleri için adaylar yavaş yavaş ortaya çıkarken, ABD’yi ekonomik sorunlarından kurtararak ikinci kez seçilmeyi amaçlayan Başkan Obama için zaman daralmaya başladı.

ABD Başkanı Barack Obama, seçim sürecinde önündeki en büyük zorluklardan biri olan istihdam konusunda kongreye yeni bir plan sundu. Amerika’daki işsizliği azaltmayı amaçlayan planı demokratların ve muhalefetteki Cumhuriyetçiler’in birlikte katıldığı kongredeki oturumda anlattı.

Başkan Obama ülkesindeki işsizliği düşürmek amacıyla 447 milyar dolarlık bir plan ortaya koydu.

Kongre’ye seslenen Obama, istihdam planını “derhal hayata geçirin” çağrısı yaptı. Planında tartışmalı unsurların bulunmadığını öne süren ABD Başkanı, ekonomideki durumu ulusal kriz şeklinde tanımladı. Obama, plan sayesinde bozulan ekonominin bir sıçrama yapabileceğini savundu.

Plan, altyapı yatırımları ile birlikte bütün küçük işletmelere ve çalışan her Amerikalı’ya vergi kesintisi ile işe alımlarda şirketlere vergi indirimleri sağlanmasını içeriyor. Plan kapsamında işsiz bir Amerikalı’yı işe alan şirket, vergi indiriminden yararlanacak.

Obama, işsizliği azaltma paketi çerçevesinde 35 bin okulun modernize edilmesini de planlıyor. Planda altyapı harcamaları yaklaşık 105 milyar dolar tutuyor.

Amerikan Başkanı plan dahilinde yerel yönetimlere yaklaşık 35 milyar dolar sübvansiyon vermeyi de istiyor.

Medicare ve Medicaid gibi sağlık reformlarında düzeltme mesajı veren Amerikan Başkanı, zengin Amerikalıların daha fazla vergi vermesini isterken, konuşmasında Warren Buffet'a da atıf yaptı.

Başkanın kongredeki konuşmasını Demokratlar sık sık ayakta alkışlarken, muhalefetteki Cumhuriyetçiler ise genelde sakin şekilde dinlemeyi tercih etti.

Cumhuriyetçilerin Kongre’deki lideri Eric cantor ise, Obama'nın istihdam planında  Cumhuriyetçilerin kabul edeceği bir çok şeyin olduğunu belirtti; “ancak her önlemi de onaylayamayız” dedi.

Advertisement