KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından yaptığı konuşması esnasında bir gazetecenin Jean-Claude Trichet'ye yönelttiği Almanya'nın eurodan vazgeçip, marka geri dönme ihtimaline ilişkin soru, AMB Başkanı'nı sinirlendirdi.

"Almanya'nın neredeyse 13 yıldır fiyat istikrarının korunmasına yardımcı olmuş olan bir kuruma, tebriklerin iletilmesini tercih ederim diyen" Trichet, fiyat istikrarına tesadüf eseri kavuşulmadığını, bunun için çok fazla çalışıldığını söyledi.

AMB Başkanı Trichet, Euro Bölgesi'nin para birliğini korumak için ciddi çaba gösterenlerin başında geliyor. Yunanistan'daki borç krizinin Avrupa piyasalarını sekteye uğratmasının ardından Trichet, son 2 yılın büyük çoğunluğunu Frankfurt ve üye ülkelerin başkentleri arasında mekik dokuyarak geçirdi.

8 yıllık başkanlık görevi 31 Ekim'de son bulacak olan Fransız başkan, faizlerin rekor düşük seviyelere çekilmesinden, bankalara sınırsız likidite sağlanmasına kadar birçok kararın altına imzasını attı.

Trichet aynı zamanda daha önce yapılmadık ataklarda bulunarak, tahvil faizlerini düşürmek amacıyla İrlanda, İspanya ve İtalya'nın hazine kağıtlarını satın aldı.

AMB'nin krizle mücadeledeki müdahaleleri arttıkça, Trichet de hükümetleri gerekenleri yapmamakla birçok kez eleştirmişti.

Advertisement