Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 6 elektrik dağıtım ihalesinden
5'inde ek teminat yatırma süresini bir kez daha uzattı. Akdeniz Elektrik
Dağıtım'da ise Enerjisa'nın çekilmesi sonrası EMKAT Ortak Girişim Grubu'na
(OGG) çağrıda bulunulması kararı alındı.

ÖİB'den Bloomberg HT'ye yapılan açıklamaya göre, Boğaziçi Elektrik Dağıtım
AŞ (BEDAŞ), Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ (AYEDAŞ), Gediz Elektrik Dağıtım AŞ, Trakya Elektrik Dağıtım AŞ ve Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'de
ihale hakkını elde eden en iyi teklif sahibi şirketlere, ek teminatları yatırmaları için verilen süre 29 Eylül'e kadar uzatıldı. Söz konusu süre 29 Ağustos itibariyle dolmuştu.

ÖİB: Akdeniz'de sıra üçüncü firmada

Akdeniz Elektrik Üretim AŞ'de ise önceki iddiaların aksine ihalenin iptal olmasına neden olacak koşullar oluşmadı. ÖİB yetkilisi, Enerjisa'nın ek teminat yatırma süresinin 5 Eylül'de sona ermesi üzerine, şirketin de bilgisi dahilinde teminat mektubunun irat yazıldığını bildirdi. Böylelikle Enerjisa'nın ihale için yatırdığı 10 milyon dolarlık teminat yandı. ÖİB yetkilisi, ihalede yeni sürecin üçüncü teklif sahibi EMKAT Ortak Girişim Grubu ile yürütüleceğini belirtti. ÖİB, önümüzdeki günlerde EMKAT OGG'ye çağrıda bulunacak.

EMKAT: Henüz çağrı elimize ulaşmadı

Eksim Yatırım Holding, Kuveyt Türk, Albaraka Türk, Marmara Kimya ve İşkaya
İnşaat firmalarından oluşan EMKAT OGG'nin yetkilileri, ÖİB'nin çağrısının henüz kendilerine ulaşmadığını ifade etti. Yetkililer, ihaleye verdikleri teklifi değerlendirmekte olduklarını, çağrının ulaştırılmasının ardından kararlarını açıklayacaklarını ifade ettiler.

EMKAT'ın çağrıyı kabul etmesi halinde, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ için gruba belirli bir teminat yatırma süresi verilecek. Bu süre, diğer 5 şirketteki 29 Eylül süresinden farklı bir süre olacak. EMKAT çağrıyı reddederse Akdeniz Elektrik ihalesi iptal edilecek.

Akdeniz Elektrik İhalesi Aralık 210'da yapılmış, ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 165 milyar dolarla Park Holding vermişti. Park Holding Temmuz ayında ihaleden çekildiğini açıklayınca, ihale hakkı 1 milyar 128 milyar dolarlık teklifi bulunan Enerjisa'ya geçmişti. Üçüncü teklif sahibi EMKAT OGG'nin teklif tutarı ise 1.1 milyar dolar.

Enerjisa'nın hedefi AYEDAŞ

Enerjisa'nın elektrik dağıtım ihalelerinde üç ayrı bölge için teklifi bulunuyor. Enerjisa Akdeniz ve Gediz'de ikinci, AYEDAŞ'ta üçüncü firma konumunda. Enerjisa, Temmuz ayı sonunda ÖİB ihalelerde ikinci teklif sahiplerine gitme kararı aldığında bu teklifleri değerlendirmiş ve teminat tutarlarını yatırmıştı. Ancak firma ÖİB'ye bir not ileterek asıl olarak AYEDAŞ ihalesiyle ilgilendiğini kayıt altına aldırmıştı. AYEDAŞ'ta ihale hakkı şu anda Yıldızlar SSS Holding'de bulunuyor. Enerjisa'nın Akdeniz Elektrik Dağıtımı'ndan vazgeçmesinde, AYEDAŞ'ı alma ihtimalinin güçlenmesinin etkisi olduğu belirtiliyor.

İptal ihtimali Gediz'de güçlü

Akdeniz Dağıtım dışındaki 5 elektrik dağıtım bölgesi ihalesinde 29
Eylül'de teminatlar yatırılamazsa, çağrı sırası ihale üçüncülerine geçecek. BEDAŞ'ta Park Holding, Trakya'Da KCTAŞ-AYEN-REL-PETCO ortaklığı, AYEDAŞ'Ta Enerjisa üçüncü durumda. Gediz Elektrik Dağıtım'da ise üçüncü teklif sahibi bulunmuyor. İkinci konumdaki Enerjisa'nın Akdeniz Elektrik'te olduğu gibi Gediz Elektrik'ten de çekilmesi halinde bu ihale iptal olacak.

Elektrik dağıtımında Aralık 2010'da yapılan ihaleler sonucu oluşan teklif
sıralaması ve tutarı şöyleydi:

Boğaziçi Elektrik Dağıtım

1 - İş Kaya - MMEKA 2.990 milyar dolar

2 - Aksa Elektrik 2.751 milyar dolar

3 - Park Holding 2.496 milyar dolar

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım (AYEDAŞ)

1 - MMEKA 1.813 milyar dolar

2 - Yıldızlar SSS 1.812 milyar dolar

3 - Enerjisa 1.515 milyar dolar

4 - Aksa Elektrik 1.459 milyar dolar

Gediz Elektrik Dağıtım

1 - Eti Gümüş - Söğütsen Seramik 1.915 milyar dolar

2 - Enerjisa 1.800 milyar dolar

Trakya Elektrik Dağıtım

1 - Aksa Elektrik 622 milyon dolar

2 - IC İçtaş 575 milyon dolar

3 - KCTAŞ-AYEN-REL-PETCO 571.5 milyon dolar

Akdeniz Elektrik Dağıtım

1 - Park Holding 1.165 milyar dolar

2 - Enerjisa 1.128 milyar dolar

3 - EMKAT OGG 1.100 milyar dolar

Toroslar Elektrik Dağıtım

1 - Yıldızlar SSS 2.075 milyar dolar

2 - Park Holding 2.074 milyar dolar

3 - Türkerler İnşaat 2.016 milyar dolar

4 - Cengiz - Kolin - Limgaz OGG 1.952 milyar dolar

5 - EMKAT GGG 1.851 milyar dolar

Gülşah KARADAĞ
gkaradag@bloomberght.com