Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin borç krizindeki ülkesi Yunanistan'ın temerrüde düşeceğine ilişkin endişelerin kredi piyasalarında alarmlara sebep olması, Almanya'yı yardım için harekete geçirebilir.

Yunanistan'ın 2 yıllık hazine tahvillerinin getirisi 9 Eylül'de yüzde 1.93 artış kaydederek, yüzde 57'ye çıktı. Ülkenin CDS'leri de 375 baz puan yükselerek 3500 baz puandan rekoru test etti. Portekiz'inkinin 3 katına denk gelen Yunanistan'daki kağıtların faizi, dünyanın en yüksek faizine işaret ediyor.

Bölgedeki borç krizini çözme uğraşlarının 2. yılında, Avrupa'daki kurtarma fonunun en büyük paydaşı Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, piyasaların artık neredeyse kesin gözüyle bakmaya başladığı "Yunanistan'ın temerrüde düşeceği" ihtimaline karşı harekete geçmeye hazırlanıyor.

"Almanya, Yunanistan'on temerrüt ihtimaline kendine hazırlamaya başlamış gibi görünüyor" diyen Londra'dali Royal Bank of Scotland Group Plc'nin baş Avrupa ekonomistlerinden Jacques Cailloux, kabullenmenin başladığını, Almanya'nın da bunun için ilk adımı atanlardan olabileceğini söyledi.

Diğer yandan Merkel Hükümeti yetkilileri, Alman bankalarını, olası iflastan korumak için planları değerlendirmeye başladı.