Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın Yunanistan'ın temerrüde düşeceğine hazırlandığı spekülayonu ile cuma gününü ekside kapatan Avrupa Borsaları haftanın ilk iş gününde de satıcılı seyretti; ulusal gösterge endeksleri 2009'un en düşük seviyesini gördü. 

Konuya vakıf kaynaklardan yapılan BNP Paribas SA, Societe Generale SA ve Credit Agricole SA'nın ellerinde Yunan varlıkları bulundurdukları için Moody's tarafından notlarının kırılabileceğine dair açıklamanın ardından bankaların hisseleri yüzde 8'den fazla düşüş kaydetti. Stoxx Avrupa 600 Endeksi'ndeki 19 sektör içinden sigorta şirketlerinin en büyük kaybı yaşaması ile AXA SA ve ING Groep NV hisseleri yüzde 8'den fazla değer kaybetti.

Gösterge endeksi Stoxx 600 yüzde 2.4 düşüşle Londra'da TSİ 18.30'da 219.16 seviyesine indi. Avrupa ve ABD'den gelen ekonomik verilerin küresel toparlanma üzerinde baltalayıcı etki oluşturacağı endişesi ile endeks bu yılki kaybını yüzde 25'e genişletti.

Batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinin tamamı günü ekside kapattı. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 1.5 gerilerken Almanya'nın DAX Endeksi ise yüzde 2.2 değer kaybetti. Fransa'nın CAC 40 Endeksi ise yüzde 3.9 düştü.