KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin Avrupa'nın resesyon ihtimalini ABD'ninkinin önüne geçirdiğini belirten Westpac Banking Corp., "çirkinlik yarışı"nı euronun kazanarak, euronun dolar karşısında düşebileceğini söyledi.

Bloomberg'in "günün grafiği" tablosu, Avrupa'daki 2 yıllık tahvillerin getirisinin ABD'deki 2 yıllık tahvillerinkine çok yaklaşması, euroyu bu hafta Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine geriletti. Credit Suisse Group AG Trader Endeksi'ndeki pozisyonlar da Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki 12 ay boyunca faizleri 34 baz puan düşüreceğine işaret ediyor.

Büyüme anlamında ABD'nin Avrupa'dan daha hızlı ilerleyeceğini belirten Westpac'in stratejistlerinden Jonathan Cavenagh, bunun bir "çirkinlik yarışması" olduğunu belirtti.

Traderlar Avrupa Merkez Bankası'nın 34 baz puanlık faiz indirimi yapacağını en son Mart 2009'da öngörmüştü. O dönemde euro-dolar 1.2481 dolar seviyesine gerilemiş; Avrupa ve ABD arasındaki 2 yıllık tahvillerin farkı da 29 baz puanda seyretmişti. Euro, 12 Eylül'de dolar karşısında 1.3495 düzeyine gerileyerek, son 7 ayın en düşük seviyesine işaret etti. 9 Eylül itibariyle Avrupa'daki 2 yıllık tahviller ile ABD'deki hazine tahvillerinin getirisi arasındaki fark 22 baz puana gerileyerek 5 Ocak'tan bu yana en düşük değerini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası 2011'e ait büyüme tahminini yüzde 1.9'dan 1.6'ya; 2012'ye ait büyüme tahminini ise yüzde 1.7'den yüzde 1.3'e indirdi. Politika yapıcılar son AMB toplantısında faizleri yüzde 1.5'ta sabit tutma kararı verdi.

15 ekonomist ve portföy yöneticisinden oluşan AMB Konseyi, bankanın politikasını değiştirerek faizleri düşürmesi gerektiğini söyledi.

Advertisement