Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın önde gelen Merkez Bankalarının Avrupalı bankalara dolar likiditesi sağlamak üzere koordine bir şekilde harekete geçmesinin ardından Asya Borsaları değer kazandı; MSCI Asya Pasifik Endeksi bu haftaki kayıplarını azalttı. Merkez Bankalarının ortak müdahalesi bölgedeki borç krizinin kontrol altına alınabileceğine duyulan güveni artırdı.

Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc yüzde 3.6 artışla finansal hisselere öncülük etti. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd. metal fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 3.7 primlendi. Esprit Holdings Ltd. kârlarının düştüğünü açıklamasının ardından 1997'den bu yana en sert 2 günlük düşüşünü kaydetti. Tokyo Electric Power Co. yüzde 3.7 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.2 düşüşle 120.45 puandan işlem gördü. Endeks Aralık 2009'dan bu yana en kazançlı 2 gününü yaşadı. Asya Pasifik Endeksi dün de yüzde 1.4 değerlenmişti. Bu haftanın başlarında 25 Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemiş olan endeks, 2 günlük kazançlarına rağmen yüzde 2. kez haftaşık düşüşüne yöneldi.

Yetkililerin bankaların kısa vadeli fonlamaya ilişkin endişelerini gidermeye çalıştığını belirten Platypus Asset Management Ltd.'un yöneticilerinden Prasad Patkar, yetkililerin Lehman krizinin bir kez daha yaşanmaması için her şeyi yaptıklarına dikkat çekti.