Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizi ve ekonomik büyümedeki yavaşlamanın bölgedeki hükümetleri zorladığını belirten İngiltere eski başbakanı Gordon Brown, Avrupa'daki bankaların genelinde sermaye sıkıntısı olduğunu söyledi.

Şu anki krizin Avrupa için 2008'deki finansal krizden daha ciddi bir problem teşkil ettiğini savunan Brown, Euro Bölgesi'ndeki hükümetlerin 3 yıl önce sorunları mali önlemlerle kontrol altına alabiliyor olduğuna dikkat çekti. Çin'in Dalian kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan eski İngiltere Başbakanı, "2011'de hem bankaların hem de hükümetlerin sorunları var" dedi.

Yatırımcıların Avrupa'daki borç krizine yaklaşımı, bu ay bankaların borçlanma maliyetlerini artırarak, bölgedeki bankaların hisselerini aşağı çekti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Merkez Bankalarının bölgedeki bankalara dolar likiditesi sağlama kararının ardından dün Euro Bölgesi hükümetlerine kararlı ve cesur adımlar atma çağrısında bulundu.

AMB'nin kısa vadeli çözümün bir parçası olduğunu savunan Brown, ancak daha fazla adımın gerektiğini söyledi.

Gordon Brown aynı zamanda Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nda yalnızca Avrupa Birliği'nin 27 ülkesinden yöneticilerin bulunmasının yeterli olmadığını, IMF ve Çin gibi daha  fazla kreditörün de dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.