KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Avrupalı politika yapıcıların borç krizini durdurmaya yönelik bir plan oluşturamamalarının ardından değer kaybetti. Avrupa'da krizin sürmesi, bankalar, ihracatçı şirketler ve ham madde üreticilerinin kar görünümlerini olumsuz etkiliyor.

Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., ham petrol ve metal fiyatlarındaki düşüşlere bağlı olarak, Sydney'deki işlemlerde yüzde 2 değer kaybetti. Satışlarının yüzde 83'ünü Avrupa'ya gerçekleştiren giyim-kuşam perakendecisi Esprit Holdings Ltd., Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 16 düştü. Asya finans şirketleri, Sydney'de Westpac Banking Corp.2un öncülüğünde hızlı düşüşler gösterdi. Industrial & Commercial Bank of China Ltd., Çin'in enflasyonla mücadlee için tedbirleri gevşetmeyeceği beklentilerine bağlı olarak yüzde 3.4 geriledi.

Melbourne'de Pengana Capital Ltd.'den fon yöneticisi Tim Schroeders, "İnsanlar, Avrupa borç krizine güçlü ve olumlu bir tepki için Avrupalı maliye bakanları ile ABD Hazine Bakanı Geşthner arasında pozitif bir ortak hareket umuyor" dedi ve "Aksi halde, belirsizlik daha da artacak ve hiçbir şey çözülmeyecek" yorumunda bulundu.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2 düşerek, Seul saati ile 12:03'te 406.26 puana indi. Endeks böylelikle, iki hafta üst üste de4vam eden kayıplarını genişletti. Endekste, yükselen bir hisse karşılığı beşten fazla hisse değer kaybetti. Japonya'da piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 2.4 düşerken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.8 ve Yeni Zelanda'da NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Westpac Banking Corp. ve McDermott Miller Ltd.'nin açıkladığı veriye göre, Yeni Zelanda'da tüketici güveni üçüncü çeyrekte değişmedi.

 

Advertisement