Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Yunanistan'ın temerrütten kaçınmasına yardımcı olacak kredi dilimini alamayabileceği endişelerine bağlı olarak değer kaybetti. Bu hareket sonucu, Stoxx Europe 600 Endeksi dört günlük rallisini tersine çevirdi. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de düştü.

Deutsche Bank AG, Almanya'da iktidar partisinin diğer bir bölgesel seçim yenilgisinin ardından, bankalardaki düşüşlere öncülük etti. UBS AG, yetkisiz işlemden kaynaklananz ararın 2.3 milyar dolar olduğunu açıklamasının ardından yüzde 1.5 geriledi. Baz metaller ve petroldeki düşüşler, madencilik ve petrol üreticisi şirketlerin hisselerine satış getirdi.

Gösterge endeks Stoxx 600 yüzde 1.4 düşerek, Londra saati ile 08:30'da 226.94 puana indi. Endeks geçen hafta yüzde 2.5 yükselmişti. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, bölgede ağırlaşan borç krizinin ekonomik topalanmanın risk altında olduğu endişelerini artırması sonucu, 17 Şubat'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 22 düştü.

Melbourne'de IG Markets'in piyasa analisti Cameron Peacock, "Euro Bölgesi'ne ilişkin artan endişeler piyasada baskın konumda" dedi ve "Yunanistan'ın hedefleri tutturmak için harcamalarda yeterli kısıntıya gidemeyeceği ve bunun da kurtarma fonlarının son diliminin askıya alınmasına neden olacağı yolunda artan bir algılama var" yorumunda bulundu.

Hisse senetleri geçen hafta tüm dünyada, Almanya ve Fransa'nın Yunanistan'ın euro üyesi olarak kalacağını açıklaması ve Avrupa Merkez Bankası'nın, bölge bankaların yeterli dolara ulaşabilmesi için diğer önemli merkez bankaları ile koordineli tedbirler alması sonucu değer kazanmıştı.

Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 1.7 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.4 geriledi.