Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Tokyo Borsası hisse senetleri, Fed'in bugünkü toplantı sonrası ekonomiyi desteklemek için yeni tedbirler açıklayabileceği beklentisi ve Çin'de öncü göstergeler verisinin ekonominin küresel yavaşlamaya karşı koyduğunu göstermesinin ardından, kayıplarını geri aldı.

Satışlarının yaklaşık yüzde 40'ını Asya'ya gerçekleştiren fabrika robotları üreticisi Fanuc Corp. yüzde 1.4 değer kazandı. Japonya'nın en büyük mini otomobil üreticisi Daihatsu Motors Co., yeni bir verimli yakıt tüketen modeli sunmasının ardından yüzde 4.9'luk bir sıçrama gerçekleştirdi. Silikon plaka üreticisi Sumco Corp., Nomura Holdings Inc.2nin yarıiletken nakliyatı için tahminini düşürmesinin ardından yüzde 6.1 geriledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek günü 8,741.16 puandan tamamladı. Endeks gün içinde yüzde 0.2'lik bir düşüş gösterdi. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi ise yüzde 0.3 yükselerek 757.13 puandan günü tamamladı. İşlem hacmi, bugünkü Fed açıklaması öncesi ortalamanın altında kaldı.

Toyota Asset Management Co.'nun Tokyo ofisinden şef stratejist Masaru Hamasaki, "Çin ekonomisi yıl sonuna doğru sağlam kalacak gibi görünüyor" dedi ve "Fed'in, agresif olmasa bile, bugün bazı tedbirler açıklayacağı yönünde beklenti var" yorumunda bulundu.

Hisse senetleri, Conference Board'un Çin'in öncü göstergeler endeksinin Temmuz ayında yüzde 0.6 arttığını açıklamasının ardından yükseldi. Bu durum, dün IMF'in küresel büyüme tahminlerini düşürmesinin ardından bozulan moralleri bir miktar düzeltti.