Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

S&P Türkiye temsilcisi Zeynep Holmes ve analisti Frank Gill Bloomberg HT'den Gökhan Şen'in sorularını yanıtladı.

Frank Gill Türkiye'nin dün gerçekleşen Türk Lirası cinsinden not artışının sermaye piyasasının derinleşmesini temsil ettiğini söyledi. Gill, "Uzun vadeli fonlamalar iyi. Finans sektörü iyi sermayelendirilmiş durumda. Türkiye global krizden iyi çıktı" dedi.

Döviz piyasasında ticaret hacminin arttığını kaydeden Gill, yerel para cinsinden kamu borçlanma kağıtlarının getirisinin çok iyi olduğunu belirtti. Gill, ülke borcunda durumun değişmesinin de notun artırılmasında etkili olduğunu vurguladı.

Gill, Türkiye'nin döviz cinsinden not artırımı için pozitif görünüme sahip olduklarının da altını çizdi. Gill, "Önümüzde 2 yılda Türkiye'nin 2/3 oranında not artırım ihtimali var" ifadesini kullandı.

"GELECEK YIL YÜZDE 2 BÜYÜME ÖNGÖRÜYORUZ"

2009'da Türkiye'de cari açık yüksekti ve ekonomi daralmıştı. Ekonomi için negatif bir yıldı. Ancak gelecek yıl ülkede %2 büyüme öngörüyoruz. Biz büyüme performansının nasıl olacağını görmek istiyoruz. Türkiye'nin güçlü bir ekonomisi olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

"ÜLKELERİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİNE BAKIP DEĞERLENDİRME YAPIYORUZ"

Gill, not değerlendirmesi yaparken CDS piyasalarına bakmadıklarını, ülkelerin temel ekonomik göstergelerine bakıp değerlendirme yaptıklarını söyledi.  Ekonominin büyümesi, mali pozisyonu ve dış pozisyonun önemli olduğunu söyleyen analist ayrıca Avrupa'da İspanya, Portekiz gibi bazı ülkelerin görünümünün negatifken Türkiye'nin görünümünün ise pozitif olduğunu dile getirdi.

S&P Türkiye temsilcisi Zeynep Holmes ise Türkiye'de ofis açmalarına ilişkin olarak, "Türkiye'ye gelmeme kararımız yeni değil. Bu kararı Mayıs'ta aldık. Kredi notunun artmasıyla ofis açılışının alakası yok. Türkiye'yi uzun vadede olumlu görüyoruz" diye konuştu. İstanbul'daki ofisin Türkiye ve çevre ülkelerden sorumlu olacağını belirten Holmes, ofisin açılmasının oldukça önemli bir gelişme olduğunun da altını çizdi.