Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, küresel ekonominin yavaşlamakta olduğu ve bankaların fon sağlamada gittikçe daha fazla zorluk çekebilecekleri endişeleriyle düşüyor. Bu hareket, New York Borsası açıldığında, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin düşüşünü dördüncü güne de taşıyabileceğini işaret ediyor.

ABD'nin en büyük bankası Bank of America Corp., New York'ta açılış öncesi işlemlerde yüzde 1.9 düştü. Wells Fargo & Co.'daki kayıp ise yüzde 1.6 seviyesinde gerçekleşti. 

Aralık vadeli S&P 500 endeks kontratı, erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi ve yüzde 1.8 düşerek, New York saati ile 06:15'te 1,134.7 puana geriledi. Dow Jones endeks kontratı ise 184 puan ya da yüzde 1.7 düşerek 10,823 puana indi. Gelişen ve gelişmiş piyasaların hisselerini içeren MSCI Dünya Endeksi yüzde 2.5 düştü ve 2 Mayıs'tan bu yana yaşadığı kaybı yüzde 20'ye genişletti. Eğer endeks mevcut seviyelerden kapanırsa, ayı piyasası olarak adlandırılan duruma girmiş olacak.

Sydney'de White Funds Management'tan fon yöneticisi Angus Gluskie, "Alttan alta, ikincil bir kredi krizine hızla ilerliyoruz" dedi ve "Kredi riskinin tüm faktörleri yükseliyor ve bankaların fon sağlamak için olağan dışı tedbirler almak durumunda kaldıklarını gösteren bazı örnekler var" yorumunda bulundu.