Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu şirketi Pacific Investment Management Co. (PIMCO), Avrupa'nın resesyona girmesiyle, diğer gelişmiş ekonomilerin de durma noktasına geleceği tahmininde bulundu. PIMCO'nun öngörüleri, yatırımcıların küresel ekonomik görünüme ilişkin endişelerinin de altının bir kez daha çizmiş oldu.

PIMCO'nun CEO'su Muhammed El-Erian, Avrupa ekonomisinin yüzde 1-2 arasında daralması ve ABD'nin büyümesinin de durması hâlinde, diğer sanayi ülkelerinin de önümüzdeki 12 ay boyunca çok az büyüme ile durma noktası arasında bir seyir izleyeceğine dikkat çekti. PIMCO, küresel ekonominin bu yıl ve önümüzdeki yıl yüzde 2.5 büyüme kaydedeceğini öngördü. Bu tahmin, küresel ekonominin 2011 ve 2012'de yüzde 4 büyüyeceğini öngören IMF tahmininin de altında bir orana işaret ediyor.

Piyasa ve yatırımcıların karamsarlıkları, bu hafta sonu Washington'da gerçekleştirilen IMF ve Dünya Bankası toplantılarında da hâkim oldu.

ABD Merkez Bankası Fed'in ABD ekonomisine ilişkin risklerin arttığını açıklaması ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin hâlâ bir somut çözümün bulunamaması sebebiyle Dow Jones Endeksi, geçtiğimiz hafta 2008'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

"Önümüzdeki 12 ay boyunca küresel ekonomi yavaşlayacak; gelişmiş ekonomiler de yüzde 0'a çok yakın büyüme sergileyecek" diyen El-Erian, gelişmekte olan ekonomilerin nispeten daha hızlı büyüyeceğini söyledi.

El-Erian, ancak gelişmekte olan ekonomilerin de geçtiğimiz 12 aydaki büyümelerinin altında kalacağını ifade etti.