Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, Avrupa'da hisse senetlerinin değer kazanması ve maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının, Avrupalı yetkililerden borç krizini önlemek için çabalarını yoğunlaştırmaları yolunda baskı yapmalarının güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi azaltması sonrası erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi.

10 yıl vadeli BAD Hazine tahvili, Almanya'da iş dünyası güven endeksinin beklenenden daha az düşmesi sonrası, erken saatlerdeki yükselişinin ardından değer kaybetti. İki yıl vadeli tahvil yerine daha uzun vadeli tahvil tutmak için yatırımcıların talep ettikleri ekstra faiz 2.67 baz puana daraldı. Bu fark 23 Eylül'de 2.55 baz puana düşmüş ve Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemişti. ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, Yunanistan öncülüğünde başlayan borç krizinin önlenenemesi durumunda, temerrüt, bankaların kötü duruma düşmesi ve felaket riskinin artacağı uyarısında bulundu.

Edinburgh'da RIA Capital Markets Ltd.'den sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Nick Stamenkovic, "Almanya güven verisi yukarı yönde sürpriz yaptı. Bu veri hala zayıf, ancak insanların beklediği kadar kötü değil" dedi ve "Borç krizi için kapsamlı bir çözüm olacağı konuşuluyor ve bunun ışığında, Hazine kağıtlarına satış geliyor" yorumunda bulundu.

30 yıl vadeli Hazine tahvilinin faizi iki baz puan düşerek, Londra saati ile 10:55'te yüzde 2.89'a indi. Ağustos 2041'de vadesi dolacak yüzde 3.75 faizli tahvilin fiyatı 11/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 3.75 dolar yükselerek 117 1/4 seviyesine çıktı. 30 yıl vadeli tahvilin faizi geçen hafta 41 baz puan ya da 0.41 yüzde puan düşerek, 19 >Aralık 2008'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.