Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki enflasyon verilerinin hükümetin sıkı para politikasını gevşetmeyeceğinin sinyalini vermesiyle Çin Borsası değer kaybetti ve Ağustos'tan bu yana kaydettiği en büyük haftalık kazancı sınırladı.

Bank of China Ltd. ve Gemdale Corp., Çin'de tüketici fiyatlarının Eylül ayında yıllık bazda yüzde 6.1 hızlanması üzerine bankalardaki düşüşe öncülük etti. Citic Securities Co., ülkenin en büyük aracı kurumunun kârlarının geçtiğimiz ay düşüş kaydetmesinin ardından aracı kuruluşlar arasındaki düşüşte öncü oldu.

Eylül ayı enflasyonunun yatırımcıların beklentileriyle uyumlu olduğunu ve piyasanın bu verileri açıklanmadan önce fiyatlamış olduğunu belirten Pekin'deki UBS AG'nin Çin baş stratejisti Gao Ting, enflasyonun yüksek seyretmesi sebebiyle hükümetin yıl sonundan önce parasal sıkılaştırmasını gevşetme ihtimalinin olmadığını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 düşüş kaydederek 2,412.03 puana geriledi ve bu haftaki kazançlarını yüzde 2.2'ye indirdi. CSI 300 Endeksi de yüzde 1.1 değer kaybederek 2,632.7 puana düştü.

Şanghay Bileşik Endeksi, hükümetin destek hamlelerinin etkisiyle 26 Ağustos'tan bu yana en kazançlı haftalık rallisine işaret etti. Hükümetin ufak ölçekli şirketlere kredi imkanlarını kolaylaştırma hamlesinin  yanısıra, devletin yatırım şirketi Central Huijin Investment Ltd. ülkenin en büyük 4 bankasının hisselerini satın almaya başladı ve Xinhua Haber Ajansı da regülatörlerin sınır ötesi Döviz fonlarını onayladığını yazdı.

CSI 300 Endeksi'nde yer alan finansal şirketlet endeksi bugün  yüzde 1.1 düşüş kaydetti. Dünyanın en büyük bankası Industrial&Commercial Bank of China Ltd. yüzde 1 kayıpla 4.09 yuandan işlem gördü ve bu haftaki kazançlarını yüzde 2.8'le sınırladı. Çin'in en büyük 4. bankası Bank of China yüzde 1.3 düşüşle 2.95 yuana geriledi. Gemdale yüzde 2.4; Çin'in en büyük ikinci imar şirketi Poly Real Estate Group Co. da yüzde 1.6 değer kaybetti.