KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Almanya'nın Avrupa borç krizine çabuk bir çözüm bulunacağı beklentilerini azaltması ve Çin ekonomisinin son iki yılın en yavaş büyümesini gerçekleştirmesine bağlı olarak değer kaybetti. Böylelikle, gösterge endeks Haziran 2010'dan bu yana görülen en uzun süreli yükseliş hareketine son verdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2 düşerek, Hong Kong saati ile 14:02'de 922.37 puana indi. Endeks dokuz seans süren yükseliş sürecinde yüzde 13 yükselmişti. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprise Endeksi yüzde 4.5 düştü ve Asya gösterge endeksleri arasında en hızlı düşüşü gösteren endeks oldu. Tayvan'da Taiex Endeksi ve Kore'de Kospi Endeksi'nin her ikisi de yüzde 1.4 geriledi. Jakarta'da Bileşik Endeks ise yüzde 3 geriledi.

Gelişen piyasa hisseleri, Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert'in, Avrupalı liderlerin 23 Ekim'deki zirvede borç krizine çabuk bir çözüm getirmeyeceklerini açıklamasının ardından değer kaybetti. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, yılın üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 9.1 ile beklenenden daha düşük bir hızda büyüdü.

Sydney merkezli Pengana Capital Ltd.'den fon yöneticisi Diane Lin, "Açık bir biçimde, büyüme oranı yavaşlamaya devam edecek," dedi ve "Bazı yatırımcılar muhtemelen fazla sayıda daha iyi manşet rakamlar görmek istiyor, ancak Çin'in çift haneli rakamlarda büyümesini beklemek gerçekçi değil" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan 22 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Çin'in yüzde 9.3 büyümesi bekleniyordu. Çin, önceki çeyrekte yüzde 9.5 büyümüştü. Çin'de büyüme, Merkez Bankası'nın enflasyonu önlemek için politikasını sıkılaştırması ile birlikte yavaşlıyor.

Advertisement