KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Kurtarma Fonu'nun en büyük garantörü Almanya'nın dün 23 Ekim'de Avrupa'daki borç krizine ilişkin hızlı bir çözüm bulunacağına ilişkin spekülasyonları ortadan kaldırmasının ardından Asya paraları, Güney Kore wonu öncülüğünde düşüşe geçti.

Bölge paraları kayıplarını Çin'den gelen ve yüzde 9.1'le son 2 yılın en düşük büyüme hızına işaret eden verilerin açıklanmasının ardından da sürdürdü. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ofisi, 'hayal' olarak nitelediği 23 Ekim'de Avrupa'daki borç krizine hızlı bir çözüm bulunması beklentisinin gerçekleşmeyeceğini açıkladı.

Asya paralarının risk duyarlılığından etkilendiğini belirten Hong Kong'taki Döviz stratejistlerinden Sacha Tihanyi, "Euro Bölgesi liderlerinin tipik bir alışkanlığı: piyasaların moralini bozmak" dedi.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 1,147.60 seviyesine, Endonezya rupisi de yüzde 0.5 düşüşle 8,863 düzeyine geriledi. Malezya ringgiti yüzde 0.4 ve Tayland bahtı yüzde 0.2 zayıflayarak, sırasıyla 3.1190 ve 30.69'dan işlem gördü.

Won, dün ulaştığı 1 ayın en yüksek seviyesinden gevşedi. Wondaki düşüşte, Yonhap News'in Merkez Bankası Başkanı Kim Choong Soo'yu referans alarak yazdığı ve ülkede tüketici fiyatlarının önümüzdeki yıl itibariyle normalleşeceğine yönelik haberi etkili oldu. Güney Kore'de enflasyon Eylül ayında yüzde 4.3 hızlandı. Bu oran Ağustos ayında yüzde 5.3 olarak gerçekleşmişti.

Advertisement