Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın bölgedeki kurtarma fonunun artırılması konusunda anlaşmaya varmak üzere olduğuna ilişkin haberin, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in İspanya'nın notunu düşürmesiyle gölgelenmesi üzerine Tokyo Borsasında kazançlar azaldı.

Japonya'nın en büyük 2. bankası Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. günün daha erken saatlerinde kaydetmiş olduğu yüzde 2'lik kazançları geri iade ederek yüzde 0.1 değer kaybetti. Avrupa'yı en büyük pazarı olarak gören Nippon Sheet Glass Co. yüzde 1.7 düştü. Elpida Memory Inc., iPhone üreticilerinin beklentilerin altında kalan kazanç açıklaması üzerine Apple Inc.'in tedarikçileri arasındaki değer kaybına öncülük etti.

Alım için somut bir neden olmadığı sürece, piyasanın hız kaybettiğinin altını çizen Tokyo'daki Toyo Securities'in stratejistlerden Ryuta Otsuka, yatırımcıların AB zirvesine kadar beklemede kaldığını söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 kazançla 8,759.13 puana çıkarak, erken saatlerde kaydetmiş olduğu yüzde 1'lik artışı da çoğunlukla geri iade etmiş oldu. Topix endeksi ise yüzde 0.1 düşüşle 750.57 puana geriledi ve yüzde 0.9'a varan önceki kazançlarını silmiş oldu.

Bloomberg Haber Ağı'na konuşan bir yetkili, Almanya ve Fransa arasında henüz Avrupa Kurtarma Fonu'na ilişkin bir anlaşma sağlanmadığını belirtirken, İngiliz The Guardian gazetesi 2 ülkenin, fonun 2 trilyon euroya çıkarılması konusunda anlaştığını yazdı.

Guardian'ın haberi Almanya Başbakanı Angela Merkel'in açıklamalarıyla da çelişti. Merkel, bu hafta 23 Ekim'de hızlı bir çözüm beklenmemesi gerektiğini savunmuştu.