KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doğrudan yabancı yatırımların kazanç büyümesini tehdit etmesi ve ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla Çin Hükümeti'nin likiditeyi artırmaya yönelik adımlarını artıracağına yönelik spekülasyon, Çin'deki hisseleri destekledi. Çin Borsası, finansal şirketlerin öncülüğünde değer kazandı.

Para piyasası oranlarındaki düşüşün merkez bankasını finansal sisteme daha fazla kaynak aktaracağının sinyalini vermesi üzerine Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve Bank of Beijing Co., bankalar arasındaki kazançlara öncülük etti. China Securities Journal'in borsanın hisse geri alım işlemleri programına başlayabileceğine ilişkin haberinin ardından Haitong Securities Co. ve Citic Securities Co., yüzde 1'in üzerinde değerlendi. Inner Mongolia Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech Co., üretimin durmasıyla 8 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Hisse geri alım hareketinin likidite baskısını azaltacağını, şirketlerin fonlama ihtiyaçlarını karşılayacağını ve aracı kurumların gelirlerini destekleyeceğini belirten Shanghai Securities Co.'nun stratejistlerinden Tu Jun, bunun tüm piyasaya yarar sağlayacağını söyledi. Tu Jun, bazı yatırımcıların rallideki kazançlarını realize etmeye yöneldiğini, bunun piyasadaki volatiliteyi yükseltebileceğine dikkat çekti.

Şanghay Bileşik Endeksi önceki kayıplarını silerek yüzde 0.1 değerlendi ve 2,385.03 puana çıktı. CSI 300 endeksi de yüzde 0.1 artışla 2,593.92 puana yükseldi.
Asya borsalarının çoğunluğu bugün Guardian'ın Fransa ve Almanya'nın kurtarma fonunun genişletilmesi konusunda anlaşma sağladığını yazmasının ardından değer kazandı. Standard&Poor's 500 Endeksi de dün Bank of America'nın kâr açıklaması ve ülkedeki inşaatçıların tahminlerden daha az karamsar olduğunun ortaya çıkmasıyla yüzde 2 primlendi.

Şanghay Endeksi bu yıl yüzde 15 değer kaybetti. Endeksteki tahmini fiyat kazançları 11 katından fiyatlanırken, bu rakam 10 Ekim'de 10.8'e kadar gerileyerek rekor düşük seviyesini kaydetmişti. Çin bu yıl 3 kez faiz artışına gitti.

Advertisement