KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin borç krizini çözeceğine olan güvenlerin bozulmasıyla güvenli varlık talebi arttı ve yen önemli paraların çoğu karşısında haftayı değerli tamamladı.

Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda bugün yendeki değerlenmenin hükümetin önceliği olduğunu söyledi. İsviçre frangı, Avrupalı liderlerin borç krizini görüşmek üzere 23 Ekim'de bir araya gelmesine sayılı gün kala, euro karşısında 2 haftanın zirvesine çıktı. Bölge liderleri, geçici ve kalıcı kurtarma fonlarının birleştirmesine yönelik bir kararı da onaylayabilir. Avustralya doları yen karşısında geri adım atarak, son 1 ayın en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Piyasalarda ihtiyatlılığının öne çıktığını, bunun da özellikle Avrupa'daki krize çözüm bulunmasının ertelenmesinden kaynaklandığına dikkat çeken ASB Institutional'un Döviz birimi müdürlerinden Tim Kelleher, riskin yen/Avustralya doları ve yen/Yeni Zelanda doları paritelerinde daha az olduğunu söyledi.

Yen, euro karşısında 105.84'den 105.80'e yükselerek, bu hafta yüzde 1.3'lük kazanca işaret etti. Yen/Dolar paritesi 14 Ekim'den bu yana yüzde 0.6 değerlendi ve 76.79'dan işlem görüyor.

Dolar, euro karşısında 1.3780'de 1.3777'ye yükselerek, bu hafta yüzde 0.8 yukarıda seyrediyor. İsviçre frankı da euro karşısında 1.2208 seviyelerine kadar yükselerek, 4 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Advertisement