Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisindeki yavaşlama ve ülkenin sıkı para politikalarının kazançlara zarar vereceğine ilişkin spekülasyon üzerine Çin Borsası 4. gününde de düştü. Şanghay Bileşik Endeksi son 5 ayın en sert düşüşünü kaydetti.

Medyada çıkan haberlerin Çin'in en büyük petrol üreticisinin 2011'de rafine kayıplarının 50 milyar yuanı (7.8 milyar dolar) bulabileceğine işaret etmesiyle PetroChina Co. 1 ayın en düşük seviyesine geriledi. China Minsheng Banking Corp. ve Huaxia Bank Co., maliye bakanlığının Şanghay ve Şenzen kentlerinin, merkez bankasını araya sokmadan tahvil satabileceğini söylemesinin ardından yüzde 1'in üzerinde değer kazandı.

Çin'deki ekonomik yavaşlamanın şirketlerin 4. çeyrek ve önümüzdeki yılda kazançlarına zarar vereceğini belirten Şenzen'deki Lion Fund Management Co.'nun fon yöneticilerinden Mei Luwu, piyasaların dip yapmadan önce şu anki düşük seviyelerde dalgalanacağını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 2,317.96 puana geriledi. Endeks gün içinde 6 kez yön değiştirdi. CSI 300 Endeksi de, enerji ve metal üreticilerinin öncülüğünde yüzde 0.4 düşüş kaydederek 2,510.08 puandan işlem gördü.

PetroChina, şirketin hisselerinin işlemlerini dün durdurmasının ardından bugün yüzde 1.2 değer kaybetti ve hisse başına 9.62 yuandan fiyatlandı. Xinhua News Agency dün Çin'in en büyük petrol şirketinin yıllık vergi ödemelerinin 29 milyar yuana ulaşabileceğini yazmıştı.

PetroChina'nın rafinaj birimi yılın ilk 6 ayında 23.4 milyar yuan zarar açıkladı. Enflasyonu yavaşlatmak için yakıt fiyatlarını kontrol eden Çin hükümeti, ilk yarıda vergileri yüzde 10 artırdı. New York'ta ise petrol yıllık bazda yüzde 26 yukarıda seyrediyor.