Advertisement
HABERLER ABONE OL

TCMB politika faizini artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini 475 baz puan artışla yüzde 15 seviyesine çıkardı. Banka tüm fonlamanın haftalık repodan yapılmasına karar verdi. Karar metninde parasal duruşun sıkılığının kararlıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Cuma günü ise politika faizinin ardından haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizi de yükseltildi. TCMB haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 13,25'ten yüzde 15'e yükseltti.

Bankaların kararın ertesi günü ve takip eden haftanın başında yeni faiz oranlarını belirlemeleri beklenirken, Bloomberg HT'ye konuşan 5 üst düzey bankacı, 4,75 puanlık faiz artışının ardından kredi ve mevduat faizlerinde büyük oranlı bir değişiklik olmayacağı görüşünde.

Bitcoin 18 bin doları aştı

Bitcoin'de artan koronavirüs vakalarına ilişkin fiyatlamaların etkisiyle yükseliş ivmesi devam etti.

Bitcoin 18 bin doları aşarak Aralık 2017'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Son hareketin ardından Bitcoin daha önce gördüğü zirve seviyenin yüzde 10 yakınına geldi.

Kripto para analistlerinin değerlendirmelerine göre Bitcoin'de bu hareketin devam etmesi zirve seviyelerin yeniden test edilmesine neden olabilir.

"Acı ilaç içmemiz gerektiğinin farkındayız"

Cuma günü MÜSİAD Expo'da konuşan Erdoğan, "Gerekirse bazı acı ilaçları içmemiz gerektiğinin farkındayız, dünkü faiz artışını bu çerçevede değerlendiriyorum. Türkiye'yi faiz, enflasyon, kur sarmalından çıkarmamız şarttır. Faiz her şeyden önce paradan para kazanmak suretiyle insanları sömürmektedir. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Asıl hedefimiz enflasyonu en kısa sürede tek haneli rakamlara indirmek, faizlerin de buna uygun şekilde aşağı inmesini temin etmektir." ifadelerini kullandı.

Futbolda yayın krizi çözüldü

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu ile beIN SPORTS arasında anlaşma sağlandığını duyurdu.

Yayıncı kuruluşun TFF ile yaptığı anlaşmaya göre, kulüplerin bu sezon için alması gereken tutar 3.3 milyar TL seviyelerineydi. Ancak yayıncı kuruluş bu rakamı ödemeyeceğini ve yayın hakları için maksimum 2 milyar 350 milyon TL ödeyeceğini kulüplere ilettiği belirtilmişti.

Daha sonra Kulüpler Birliği TFF'ye yayın haklarında 2.8 milyar TL'ye kadar indirim yapabileceğini iletmişti. Gelinen noktada kulüplerle yayıncı kuruluş 2 milyar 650 milyon TL'de anlaşmış oldu.

Borsa haftaya rekorla başladı rekorla kapattı

Pazartesi günü açılışta BIST 100 endeksi, 13,41 puan ve yüzde 1,04 değer kazanarak 1.304,70 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

BIST 100 endeksi, Cuma günü ise gün içerisinde 1.328,33 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından günü yüzde 0,83 değer kazancıyla 1.323,95 puandan tamamlayarak, rekor seviyeden kapandı.

Böylece haftaya rekor ile başlayan Borsa İstanbul neredeyse her günü rekorla kapattıktan sonra Cuma gününü de rekor ile kapatmış oldu.

Moderna ve Pfizer'dan yeni aşı gelişmeleri

Moderna'nın 30 bin kişi üzerinde gerçekleştirdiği aşı çalışmalarının sonuçlarına göre, koronavirüse karşı geliştirilen aşı yüzde 94.5 etkili oldu.

Yapılan analiz çalışmasında plasebo verilen katılımcılardan 90’ının koronavirüse yakalandığı ortaya kondu. En az iki doz aşı verilen deneklerden sadece beşi hastalığa yakalandı.

Daha önce Biontech ile birlikte geliştirdikleri aşının yüzde 90 etkili olduğu açıklanan Pfizer'dan yeni bir açıklama geldi.

Pfizer, son klinik deneylerde Kovid-19’a karşı geliştirilen aşının yüzde 95 etkinlik gösterdiğini belirtti. Daha önce geliştirdikleri aşının etkinlik oranı yüzde 90 civarındaydı.

"Kredi-mevduat fiyatlamaları serbest piyasada oluşmalı"

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Cuma günü yayımladığı yeni açıklamasında enflasyonla mücadele vurgusunu yinelerken, kredi ve mevduatların serbest piyasada oluşması gerektiğini belirtti.

"Bu nedenle, kredi ve mevduat piyasalarının rekabetçi bir yapıda işlemesi ve aracılık maliyetlerinin gözetilmesi önemli bir husustur" diyen Bakan Elvan kredi ile mevduat piyasalarındaki fiyatlamaların serbest piyasa mekanizması içerisinde oluşmasını önemli bir husus olarak gördüklerini belirtti.