Advertisement
HABERLER ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Futbol kulüpleri ile yayıncı kuruluş arasındaki yayın krizi çözüldü. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu ile beIN SPORTS arasında anlaşma sağlandığını duyurdu.

Açıklamada her hangi bir rakam verilmezken, Bloomberg HT'nin kulüp yöneticilerinden edindiği bilgiye göre, taraflar 2020/2021 futbol sezonunun yayın hakları için 2 milyar 650 milyon TL'ye el sıkıştı.

Yayıncı kuruluşun TFF ile yaptığı anlaşmaya göre, kulüplerin bu sezon için alması gereken tutar 3.3 milyar TL seviyelerineydi. Ancak yayıncı kuruluş bu rakamı ödemeyeceğini ve yayın hakları için maksimum 2 milyar 350 milyon TL ödeyeceğini kulüplere ilettiği belirtilmişti. Daha sonra Kulüpler Birliği TFF'ye yayın haklarında 2.8 milyar TL'ye kadar indirim yapabileceğini iletmişti. Gelinen noktada kulüplerle yayıncı kuruluş 2 milyar 650 milyon TL'de anlaşmış oldu.

'GALİBİYET PİRİMLERİ BELİRLENEBİLECEK'

Anlaşmanın ardından Süper Lig kulüplerinin galibiyet ve beraberlik pirimlerinin de netleşmesi bekleniyor. Süper Lig maçlarının neredeyse yüzde 20'sinin tamamlanmasına rağmen, naklen yayın rakamı netleşmediği için, henüz galibiyet ve beraberlik pirimleri belirlenmemişti.

Süper Lig'de geçen sezon 3 puana 2.7 milyon TL galibiyet pirimi verlirken, bir önceki sezon bu rakam 2.6 milyon TL düzeyindeydi. Öte yandan bu yıl Süper Lig'in 21 takımlı olması kulüplerin naklen yayın gelirlerinden geçen yıllara göre daha az para alacağı anlamına geliyor.

Bakan Kasapoğlu, "TFF ile beIN SPORTS arasında anlaşma sağlandığı bilgisini paylaşmak isterim. Her iki tarafa da teşekkür eder, Türk futboluna hayırlı olmasını dilerim" açıklamasını yaptı. Geçen sezonun ardından bu yıl da indirim isteyen Beinsport’la TFF arasında uzun süredir uzlaşma sağlanamamıştı. Ekim ayında Türkiye Futbol Federasyonu Bein Sports'a ihtarname göndermişti. Ekim ayındaki Kulüpler Birliği toplantısından sonra TFF Başkanı Nihat Özdemir “Yüzde 25 avansa mahsuben 500 milyon lira verildi. beIN Sports’un TFF ile yaptığı sözleşmeye harfiyen uymasını istiyoruz. Bununla ilgili noterden gerekli ihtarnameyi gönderdik” ifadelerini kullanmıştı.