Advertisement

Hong Kong'da faiz swap eğrisi, kısa vadede likiditenin sıkılaşacağı yönündeki beklentilerin etkisiyle 1999 yılından bu yana en ters haline döndü.

Hong Kong'da 1 yıllık faiz swapları bu yıl 17 baz puan tırmanarak yüzde 2.15'e yükseldi. Diğer yandan 5 yıllık swap kontratları ise yüzde 1.84 ile 1 yıllıkların altında kaldı. 1 aylık bankalararası borçlanma maliyeti (Dolar cinsinden 1 ay vadeli HIBOR) Perşembe günkü işlemlerde yükselişini sürdürerek Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

1 yıllık faiz swapları ile 5 yıllıklar arasındaki fark Ocak 1999'dan beri en yüksek seviyesini gördü. Kısa vadeli risk algısındaki artışta şehrin finans bölgesinde yaşanan protestolar da etkili oldu. Protestolara sebep olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemeler 3 Nisan'da Meclise sunulmuştu.

Uzun vadeli kontratlar ise yatırımcıların Hong Kong'un uzun vadeli büyüme beklentileri ve sermaye akımlarına yönelik görüşlerini yansıtıyor.

Prudential Brokerage Ltd.'den Alvin Cheung, “Hong Kong'daki sosyal rahatsızlığa ilişkin endişeler fon çıkışına neden olabilir. Hang Seng Endeksi büyük bir ihtimalle düşmeyi sürdürecektir. Yasal düzenleme süreci ile Trump ve Xi'nin G – 20'de görüşmesi piyasa trendini etkileyecek iki kilit konu olacak.” dedi.

Hang Seng Endeksi Perşembe günü 27 bin seviyesinin altına geriledi. Gösterge endeks yüzde 1.8 düşmesinin ardından hükümetin söz konusu düzenlemeyi görüşmek üzere gerçekleştirilecek toplantıyı ikinci kez ertelemesinin ardından kayıplarının tamamına yakınını geri aldı. 1 ay vadeli interbank borçlanma maliyetleri yükselişini sürdürdü.