HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ile TCMB’nin faiz koridorunun üst kısmında 125 baz puanlık örtülü bir faiz artırımına gitmesinin ardından gözler TCMB’den gelecek ek parasal sıkılaştırma (EPS) gün sayısı açıklamasına çevrilmişti. Dünkü bültende de vurguladığımız üzere TCMB’nin EPS’yi sıklıkla uygulaması durumunda TL’de bir miktar rahatlama olabilirdi.

Dün sabah saatlerindeki işlemler de bunu gösteriyordu. EPS’nin sık kullanılacağı beklentisiyle USDTRY kuru kısa bir süre içerisinde hızlı bir gevşeme kaydederek 2.2380’e kadar gerilemişti. Ancak, TCMB’nin EPS ile ilgili açıklaması bu beklentileri boşa çıkardı. Uygulamanın sıklıkla olması gerektiğine ilişkin beklentiye karşın TCMB’nin sadece 27 Ocak tarihini açıklaması piyasalarca olumsuz karşılandı (daha önce açıklanan 30 Ocak tarihi de dikkate alındığında ortalama fonlama maliyetinde geçici olmak kaydıyla yaklaşık 50 baz puanlık bir artış olacağı görüldü). Bu açıklamanın ardından USDTRY kuru yönünü yeniden yukarı çevirerek 2.2650 seviyesine kadar geldi. Bu sabah saatlerinde ise likiditenin tamamı ile kuruduğunu, dolar satıcısının kalmadığını ve bunun sonucunda da rasyonel fiyatlama eğiliminin kaybolduğunu görüyoruz. Bu satırları yazdığımız dakikalarda USDTRY kuru 2.2900’a kadar yükselmişti. Bu noktada ekonomik ya da finansal analizlere girmenin faydalı olmayacağı kanaatindeyiz. Piyasalar ve yatırımcılar, mevcut faiz düzeyinin Türkiye’nin genel makro ekonomik dengesi açısından yeterli olmadığı kanaatindeler. Yüksek cari işlemler açığı ile beraberindeki yüksek dış finansman ihtiyacı da bu kanaati destekliyor. Her ne kadar döviz kurlarının mevcut seviyesi Türkiye’nin olumlu sayılabilecek uzun vadeli makro görünümüyle tutarlı olmasa da algılamalar arasındaki büyük ayrışma, Türk Lirası’ndaki değer kaybı eğiliminin devam edebileceğine işaret ediyor. TCMB’nin ivedilikle EPS uygulamasını hayata geçirmesi ve beraberinde ortodoks nitelikte anlamlı adımlar atması gerekiyor. Aksi durumda, Türk Lirası’ndaki değer kaybının daha da pekişmesinden endişe ediyoruz. Değer kaybı, kendi kendini besleyen otomatik bir olguya dönmüş durumda. Döviz kurunun her geçen gün biraz daha yukarı bir seviyede oturabileceği algısı, alıcıları cezbedip satıcılıarı piyasa dışında tutuyor. Dövizde spekülatif nitelikte uzun pozisyonu olan yatırımcıları cezalandıran, döviz mevduatının TL'ye dönmesini teşvik eden uygulamalar atılmadığı müddetçe mevcut görünümün değişmesi zor görünüyor.

Dünkü Eurbond ihracına gelen yüksek talep ve BİST-100 endeksinin son iki günde %2.5 civarında artış kaydetmesi, Türkiye ekonomisine yönelik algılamaların çok da olumsuz olmadığının kanıtıdır. Ancak, döviz piyasasının temel faktörlerden ziyade beklentisel anlamda teknik etmenleri fiyatladığı da aşikar. İlk bakışta iki fiyatlama davranışından birisinin yanlış olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak, TL'deki değer kaybının daha baskın olması nedeniyle düzeltmeyi olumsuz tarafta yapma ihtimalinin güçlü olması endişe verici bir olgu olarak duruyor.

Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.


Advertisement