Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

USDTRY kurunun akşam saatlerinde 2.22'li rakamlarda olma ihtimali zayıf değil.

Küresel mali piyasalara dün veri öncesi sessizlik hakimdi. Bugün yapılacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz toplantısı ve yarın ABD'de açıklanacak olan kritik istihdam raporu öncesinde yatırımcıların biraz bekleme moduna geçtikleri gözlemlendi. Bu kapsamda, haftanın ilk gününde kaydedilen sert satışların ardından bir miktar toparlanma eğilimi de gösterildi. Gelişen piyasalar dün de pozitif sayılabilecek bir görünüm arz etti. ABD'den gelen özel sektör ADP istihdam verisinin tahminlerin altında kalması da bu görünümü destekledi. Zayıf Amerikan verileri, Amerikan Merkez Bankası'nın
(FED) politika duruşuna gevşetebileceği algılamalarına yol açtığından dolayı, gelişen ülke piyasaları üzerindeki baskıyı hafifletiyor. Ancak, bu etkinin kısa soluklu olmaması için yarınki istihdam verisinin zayıf tarafta kalması gerekiyor.

Türk mali piyasaları dün akşam saatlerine kadar temkinli iyimser bir seyir izliyordu. Son dönemde sıklıkla olduğu üzere kurumsal yatırımcıların Döviz talebi ile USDTRY kurunu sabah saatlerinde 2.25 seviyesine kadar itti.

Sonrasında kurumsal talebin azalması ile aşağı yönlü bir hareket yaşandı ve 2.23 seviyesi aşağı yönde test edilmeye başlandı. Hisse senedi,  faiz ve kredi riski de dövizdeki hareketi takip etti. Ta ki, TÜİK'ten Ocak ayı enflasyon rakamlarına ilişkin gelen düzeltme açıklamasına kadar... TÜİK, tütün alt grubunda yer alan sigara fiyatlarında sehven yapılan hatalı veri girişi nedeniyle düzeltmeye ihtiyaç olduğunu açıkladı ve Ocak ayı TÜFE artışını %1.72'den %1.98'e, yıllık enflasyonu ise %7.48'den %7.75'e düzeltti. Alışılmadık bu gelişme Türk mali piyasalarında bir miktar olumsuzluğa neden oldu. USDTRY kuru 2.24'lü rakamlara yükselirken, alternatif piyasalarda ise kayıplar yaşandı. Şüphesiz bu düzeltme sonrasında ortaya çıkan yeni enflasyon görünümü ile uyumlu bir fiyatlama yapılacaktır. Ancak, bunun kalıcı bir etki yaratmayacağı kanaatindeyiz. Türk mali piyasalarının önümüzdeki dönemde izleyeceği seyir üzerinde yurtdışı gelişmeler ile iç siyasi olaylar belirleyici olmayı sürdürecektir.

Bugün gündemin en önemli maddesi ECB faiz toplantısı olacaktır. Son dönemde açıklanan makro verilere göre yıllık enflasyonun %0.7 ile deflasyon riskini hatırlatacak seviyelere gevşemesi ve büyümeye ilişkin umut verici dataların açıklanmaması ECB'nin yeni bir adım atabileceği öngörülerine sebebiyet verdi. Henüz bu beklentiler öngörü seviyesinde zira anketlere baktığımızda faizlerde ya da diğer politika araçlarına ilişkin değişiklik beklentisi yok. Bununla birlikte ECB'nin beklenmedik anlarda attığı adımlar düşünülünce bugün de sürpriz bir karar gelebileceği umut ediliyor.
Halihazırda %0.25 olan politika faiz oranında aşağıda pek bir yer yok.

10-15 baz puanlık bir indirim bekleyen dar bir kesim olsa dahi genelin beklentisi değişiklik yapılmayacağı yönünde... Bununla birlikte, mevduat faizinin negatife çekilmesi ya da niceliksel genişlemeye gidilmesi olası olabilir. ECB'den genişlemeci yönde bir adım gelmesi, gelişmekte olan piyasalar açısından kısa süreli bir rahatlama yaratabilir.

Bu sabah Asya piyasalarında hafif iyimser bir seyir gözlemliyoruz. Her ne kadar Japon hisse senedi endeksi hafif ekside işlem görse de diğer bölge endekslerinde %1'e varan yükselişler izleniyor. Avrupa Borsalarının güne yükselişle başlaması bekleniyor. ECB faiz toplantısına ilave olarak İngiltere Merkez Bankası'nın toplantısı ve ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları da günün diğer önemli makro ekonomik gündemini teşkil ediyor.

Bu kapsamda, Türk mali piyasalarında son günlere benzer bir eğilim kaydedilebilir. Günün ilk yarısında kurumsal döviz talebi, sonrasında ise daha iyimser bir seyir gorebiliriz. USDTRY kurunun akşam saatlerinde 2.22'li rakamlarda olma ihtimalini zayıf bulmuyoruz.


Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.