Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

USDTRY kurunun kısa sürede 2.20 seviyesinin altına inip 2.1850 direncini test edeceğine ilişkin görüşümüzü koruyoruz.

Dün küresel mali piyasalar yatay, hatta sınırlı bir miktar iyimser seyir kaydetse de Türk mali piyasaları S&P’nin görünüm değişimi kararından dolayı negatif ayrışma gösterdi. Ancak, S&P’nin aldığı kararın Türk mali piyasaları üzerindeki etkisinin sınırlı ve kısa soluklu kalacağını belirtmiştik zira Türkiye’nin “yatırım yapılabilir” ülke olma özelliği diğer iki rating kuruluşunca sağlanmakta... Sadece, onların alacağı bir değişiklik kararı, Türk mali piyasaları üzerinde anlamlı bir etkide bulunabilirdi. Nitekim de piyasaların hareketi tahminlerimiz paralelinde gerçekleşti. Günü iki ayrı dilime ayırırsak, öğleden sonra saatlerine kadar USDTRY kuru yukarı yönlü bir seyir kaydetti ve en yüksek 2.2360 seviyesinden işlem gördü. Hisse senedi piyasası diğer gelişen piyasa endekslerinin aksine satış baskısına maruz kaldı ve gün içerisinde %1.6’ya varan bir oranda ekside işlem gördü. Faiz ve kredi riski cephesinde de benzer eğilimler yaşandı. Ancak, akşam saatlerine doğru, S&P’nin neden olduğu satış baskısı hafifleyince Türk mali piyasalarındaki görünüm kademeli bir şekilde olumluya döndü. İlk etapta USDTRY kuru 2.21 seviyesine geriledi. BİST-100 endeksindeki değer kaybı %0.9’a geriledi. Bono ve tahvil cephesinde günün daha erken sonuçlanması nedeniyle bu etkiyi göremedik ancak 5 yıl vadeli CDS primi gün içerisinde gördüğü en yüksek seviyenin yaklaşık 5 baz puan altına geriledi. Sonuç itibariyle, Türk mali piyasalarında geçen hafta başlayan düzeltme hareketi S&P’nin not kararı ile dün bir miktar duraksasa da sonlanmadı ve bugüne taşınabildi.

Türkiye’de dün açıklanan Aralık ayı sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %6.9 ile tahminlerin oldukça üzerinde bir büyüme kaydetti.

Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış endeks ise Kasım’a göre değişiklik kaydetmedi. Bu sonuçla birlikte sanayi üretimi yılın son çeyreğinde yıllık bazda %3.8’lik bir büyüme kaydetmiş oldu. Beklentilerin üzerinde gelen bu data sonrasında 2013 yılı GSYH büyümesi tahminlerin 0.1-0.2 puan üzerinde, %4.0’a yakın bir seviyede gelebilir. Tahminlerin üzerinde kalacak olan bu büyüme gösteriyor ki, bilinçli şekilde düşük tutulan faiz oranları Türkiye ekonomisinde önemli bir ısınmaya sebebiyet vermiş. Türk Lirası’ndaki hatırı sayılır değer kaybına karşın cari işlemler açığının da yüksek seviyelerde kalmayı sürdürmesi bu görüşümüzü destekliyor. Bu bağlamda, TCMB’nin Ocak ayında attığı radikal kararı, “faiz artırımı” olarak nitelendirmek yerine, bilinçli bir şekilde düşük düzeyde unutulan faizin düzeltilmesi şeklinde yorumlamak daha gerçekçi olacaktır. Şüphesiz Türk piyasalarının karar sonrasında dengeye gelmesi olumlu bir etken... Ancak, faizlerin uzunca bir süre olması gerekli seviyenin altında tutulmasının makro dengeler üzerinde neden olduğu tahribatın yansımalarını bir süre daha hissetmeye devam edeceğiz.

Bugün küresel mali piyasalar açısından en önemli gündem maddesi Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen’in Meclis’te yapacağı konuşma olacak.

TSİ17:00’de başlayacak olan konuşmada yeni başkanın para politikası ile ilgili düşünceleri hakkında net bir bilgiye erişmiş olacağız. Uzun bir süredir FED’in en önemli karar vericilerinden birisi olan Yellen’den sürpriz açıklama ya da hamle beklenmiyor. Ancak, her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır sözünden hareketle Yellen’in açıklamalarının satır aralarının yakından takip edileceği kanaatindeyiz. Özellikle de ABD’de son bir ay içerisinde açıklanan ekonomik verilerin zayıf olmasından dolayı tahvil alımlarının geleceğine ilişkin görüşlerin yakından takip edileceği kanaatindeyiz. Bu bağlamda, TSİ17:00 civarında Türk mali piyasalarında da bir miktar hareketlenme olabilir. Yellen’in açıklaması dışında bugün gündemde yurtdışı kaynaklı önemli bir veri ya da haber akışı yok.

Bu sabah Asya piyasalarında olumlu bir başlangıç görüyoruz. Hong Kong Borsasında %2’ye yakın artış izlerken diğer bölge endekslerinde %0.5-1.0 arasında değişen oranlarda artışlar görüyoruz. Amerikan vadelileri %0.3 yukarıda işlem görürken Avrupa endeksleri de güne olumlu bir seyirle başlayacak. Şu an itibariyle gelişmekte olan piyasalara ilişkin görünüm temkinli iyimser. Ancak, Kazakistan’ın parasını %20’ye yakın devalüe etmesi ile kısa sürede Arjantin’den sonra aynı kervana katılan ikinci ülke olması dikkat çekiyor. Genel olumlu görünüme rağmen Brezilya Reali’nin olumsuz bir seyir izlemesi de not edilmeli. Türk Lirası, TCMB’nin attığı radikal adım sonrasında pozitif ayrışmaya devam ediyor. Son bir aylık değer kaybı klasmanına baktığımızda Türk Lirası ilk 10’un dışına çıkmış durumda. Bu da TCMB’nin ne derece olumlu bir adım attığının göstergesi. Bu sabah saatlerinde USDTRY kuru 2.20’li seviyelerden işlem görüyordu. Ancak, son günlerde sıklıkla olduğu üzere kurumsal kaynaklı alımların etkili olabileceği beklentisi ile yönünü kısa sürede yukarı çevirerek 2.22 seviyesine geldi. Bunda trader niteliğindeki oyuncuların beklentilerinin etkili olduğu kanaatindeyiz. Bununla birlikte, dün de belirttiğimiz üzere USDTRY kurunun kısa sürede 2.20 seviyesini aşağı yönde test edeceğini ve 2.1850 direncinin hedefleyeceğini tahmin ediyoruz.


Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.