HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

Sonucu bu akşam saatlerinde açıklanacak olan FED faiz toplantısı büyük bir önem arzediyor.

Piyasa bakış açısı ile realite arasındaki derin farklılığın ön plana çıktığı bir günü daha geride bıraktık. Ya da beklentiyle gerçekleşmenin karşılaştırılmasına dayalı fiyatlama eğiliminin yalın bir değerlendirme ile ne kadar farklılıklar gösterebileceğine şahit olduk. Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım ile Sivastopol şehrinin Rusya’ya bağlanması hususundaki adımların daha da hızlanacağını vurgularken Ukrayna’nın diğer bölgeleri ile ilgili bir hak talebi olmadığını belirtti. Bu açıklama piyasalarca olumlu karşılandı zira Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün önemli bir kısmının Rus tehdidine maruz kalabileceği kaygıları vardı. Böyle olunca da Putin’in açıklaması sonrasında risk iştahı olumlu etkilendi ve küresel piyasalar olumlu bir eğilim kaydetti. Bu çerçevede gelişmekte olan ülke Borsaları %3’e varan oranlarda artışlar kaydetti. MSCI gelişmekte olan ülke borsaları endeksi günü %1 civarında artışla tamamladı. Döviz ve emtialar göreceli olarak sakin bir seyir izlese de iyimser bir görünümün hakim olduğunu gördük. Risk iştahına paralel olarak güvenli liman niteliğindeki finansal enstrümanlarda değer kayıpları gördük. Pazartesi sabah saatlerinde 1390 dolar/ons civarından işlem gören altın fiyatı dün 1350’ye kadar geriledi.

ABD Doları ya da Japon Yeni de bu paralelde eğilimler kaydederek risk iştahındaki toparlanmayı teyit etti.

Türk mali piyasaları da dün Rusya-Ukrayna tansiyonundaki azalmayı fiyatladı. BİST-100 endeksi günü %2.1 oranında artışla tamamlayarak son bir ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Bono ve tahvil piyasasında düşük işlem hacmiyle birlikte sınırlı oranda faiz düşüşü yaşandı. Hazine’nin düzenlediği tahvil ihracı başarıyla sonuçlanırken birincil piyasanın gücü ve piyasa yapıcılığı sisteminin başarısı nedeniyle Hazine’nin çok olağanüstü bir durum olmaması durumunda borçlanmada zorlanmayacağını bir kez daha gördük (Şubat sonu ve Mart başındaki ihaleler bu inanışı teyit etti). Ancak, döviz piyasası bir türlü iyimser bir görünüm kaydedemiyor.

BİST-100 endeksi son bir ayın zirvesini yapmasına karşın Türk Lirası’nın döviz sepeti karşısındaki değeri dün 2.6550 ile bir ay öncesine göre yaklaşık %3 daha zayıf duruyor. Bunda kurumsal kaynaklı döviz alımlarının sürmesine karşın yurtdışı kaynaklı bir fon girişinin olmaması ve döviz mevduat hesaplarından herhangi bir bozum olmamasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Dün düzenlenen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı beklenildiği üzere herhangi bir sürpriz içermedi. TCMB, sıkı politika duruşunu uzunca bir süre koruyacağını teyit ederken iç talepte yaşanan yavaşlama sayesinde enflasyondaki yükselişin kontrol altında olacağını belirtti. Niceliksel bir hedef verilmemekle birlikte yılın ortasına kadar yıllık enflasyonun yükseliş kaydedeceği, sonrasında ise yönünü aşağı çevireceği belirtiliyor.

Küresel bazda Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) dün başlayıp bu akşam saatlerinde sonucu açıklanacak olan faiz toplantısı takip edilecek. FED’in faiz toplantısına (Federal Açık Piyasa Komitesi) yönelik sürpriz bir adım atması beklenmiyor. FED’in tahvil alımlarında 10 milyar dolarlık bir azaltıma gitmesi ve mevcut politika duruşunu koruması öngörülüyor. Karar TSI20:00’de açıklanacak. TSİ20:30’da ise Başkan Yellen’in basın toplantısı yapılacak. Toplantıya ilişkin en önemli beklenti FED’in para politikasını işsizlik oranına bağlayan söylemden vazgeçip faizlerin uzunca bir süre düşük seviyede tutulacağı görüşünü kuvvetlendirileceği yönünde. Bunu nasıl bir söylem ya da eşik ile yapacağı merak konusu. Bu yönde bir değişiklik, piyasalarda sınırlı bir miktar iyimserliğe neden olabilir.

Bu sabah saatlerinde Asya piyasalarına sakin bir seyrin hakim olduğunu görüyoruz. Endeksler dar bir bant içerisinde hareket ediyor. Amerikan vadelilerine de benzer bir görünüm hakimken Avrupa borsaları da güne yatay bir eğilimle başlayacak. Her FED toplantısında olduğu üzere gün boyunca sakin bir seyrin etkili olacağını tahmin ediyoruz. Türk mali piyasaları açısından bakıldığında seçimlere günler kala işlem hacminin kademeli bir şekilde azalacağını ve fiyat hareketlerinin dar bir bant içinde oluşacağını düşünüyoruz.


Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.


Advertisement