Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

Öncelikle, tahmin edildiği üzere, tahvil alım miktarı 10 milyar dolar daha azaltılarak (5 milyar dolar hazine tahvili + 5 milyar dolar mortgage tahvili) 55 milyar dolara indirildi.

Karar metnine bakıldığı zaman, son zamanların aksine, önemli değişiklikler olduğunu görüyoruz:

a) İşsizlik oranı eşiği olarak uzun süredir dile getirilen %6.5 seviyesi metinden çıkarılarak yerine "maksimum istihdam hedefi" getirilmiş. İlave olarak "hem gerçekleşen hem de beklenen" ifadesi getirilirken bu kapsamda birçok makro ekonomik ve finansal göstergenin yakından takip edileceğine vurgu yapılmış.

b) Önceki toplantı notlarında işsizlik oranı %6.5'in altına inse dahi mevcut düşük faizlerin sürdürüleceği taahhüt edilirken bugünkü karar metninde bu ifade çıkarılıp, yerine enflasyon hedefi ve beklentisi ile "tahvil alımları sonlandıktan sonra dahi bir süre mevcut faizler devam edecek" ifadesi eklenmiş.

c) Karar metnine yeni iki paragraf eklenmiş. 6. paragraf ile ilk kez FED'in faiz artırımına geçmesi durumunda nasıl bir yol izleyeceği tasvir edilmiş.
Gerçi, 7. paragraf ile FED'in böyle bir niyetinin olmadığı vurgulansa da piyasalar açısından yeni olan bu durumun bir miktar etkili olduğunu görüyoruz.

d) Makro ekonomik tahminlerde önemli bir değişiklik yok. Uzun vadeli büyüme tahminlerinin ortalaması minor bir şekilde aşağı çekilirken işsizlik oranında da minor oranda aşağı yönlü bir güncelleme var. Enflasyon tahminlerinin aynı tutulduğu görülüyor.

e) Faiz patikasına yönelik tahminlerde ufak olmakla birlikte piyasaları rahatsız edebilecek bir değişim var. Bir önceki tahminlerde (Aralık 2013) 2014-15-16-uzun vadeye ilişkin faiz tahminlerinin medyanı sırasıyla 0.25 -
0.75 - 1.75 - 4.00 idi. Bu toplantıdan çıkan sonuç ise sırasıyla 0.25 -
1.00 - 2.00 - 4.00 olmus. Yani, 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin faiz artırımlarının bir önceki toplantıya oranla daha fazla olabileceği yönünde bir beklenti var (minor değişiklik olsa da piyasaları etkilemişe benziyor).

f) Ekonomik yavaşlamaya birçok yerde atıfta bulunulsa da bunun olumsuz iklim koşullarından kaynaklandığı belirtilerek para politikasında herhangi bir değişikliğe yol açmayacağının altı çizilmiş.

Sonuç olarak:

1) Beklentilere göre biraz daha şahince yorumlandı (faiz artırımdan bahsedilmesi ve fazi artırım tahminlerinin az da olsa yukarı yönde revize edilmesi),

2) Ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlama sinyallerinden dolayı FED'in biraz daha güvercin olabileceği öngörülerine rağmen metin bu yönde gelmedi (beklentiyi karşıladı),

3) İşsizlik oranı için var olan %6.5'lik eşik kalksa da yerine geniş bir data setinin getirilmesi daha fazla belirsizlik ve volatilite olarak yorumlandı,

4) Karar metni daha uzamış ve FED'in yönlendirici rolüne ilişkin belirsizlikler artmış.

5) Piyasalardaki kanı, metinde herhangi bir atıfta bulunulmasa da, ilk faiz artırımının daha erken olabileceği yönünde.

Piyasa yansıması:

Risk off olarak yorumlandı. ABD Doları değer kazanırken Amerikan tahvil faizleri de yukarı geldi. Gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybederken Altın'da fiyat düşüşü yaşandı. Başkan Yellen'in basın toplantısındaki satır araları takip edilecek. Bunu da sizlerle sabah saatlerinde paylaşacağız.


Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.