Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

Çin’den gelen zayıf veriye rağmen destekleme paketi beklentisi küresel piyasaları olumlu kılıyor.

Hafta sonunda yapılacak olan seçimler öncesinde Türk piyasalarının yönünü iç kaynaklı gelişmelere çevireceğini ve bu yönüyle de bu hafta yurtdışı piyasalardan ayrışacağını düşünüyoruz. Siyasi parti liderlerinin meydanlarda yapacağı konuşmalar, sosyal medyaya ilişkin gelişmeler ve yatırımcıların seçim öngörülerine yönelik pozisyon ayarlamalarının etkili olduğunu öngörüyoruz. Bu arada, Suriye savaş uçağının sınır ihlali yapmış olduğu gerekçesiyle Türk jetleri tarafından düşürülmesi, dikkatlerin biraz da Suriye ile gelişmelere odaklanmasına neden oluyor. Bu gelişme ve beklentilerin ışığı altında Türk piyasalarının bu hafta düşük hacimli işlemlerle birlikte temkinli bir eğilim kaydedeceğini tahmin ediyoruz.

Yurtdışı piyasalarda gündemin bir numaralı maddesi Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) geçen haftaki faiz toplantısı ile güncellediği politika duruşu olarak görünüyor. Faiz artırımına ilişkin takvim vermek suretiyle dikkatleri tahvil alımlarındaki azaltımdan faiz politikasına çeviren FED’den gelebilecek yeni açıklamalar ile ABD makro ekonomik verilerinin daha da önem kazandığı döneme girmiş durumdayız. Bu kapsamda, birçok FED üyesinin bu haftaki konuşmaları ile hafta boyunca açıklanacak olan makro ekonomik veriler içerisinde Perşembe günkü PCE (kişisel tüketim
harcamaları) enflasyonunun önemli olacağını düşünyoruz. Zira, FED’in işsizlik oranına ilişkin niceliksel eşiği kaldırmasının ardından para politikasındaki tek niceliksel eşik %2 olarak hedeflenen yıllık PCE enflasyonu kalmış oldu. Bu haftaki data her ne kadar geçmiş döneme ait olsa da (4.çeyrek) piyasalarca dikkatli bir şekilde izleneceğini düşünüyoruz.

Rusya-Ukrayna gerginliği bu sabah itibariyle yeniden tırmanışa geçmiş durumda. Rusya’nın Kırım’daki Ukrayna askeri varlığını ortadan kaldırmak adına sınıra asker yığmaya başlaması karşısında Ukrayna cephesinden gelen savaş açıklamaları tansiyonu yeniden yükseltebilir. Hafta boyunca hem Rusya hem de Ukrayna cephelerinden gelecek açıklamalara bu gözlükle bakmakta yarar olabilir. Altın fiyatlarının doğrudan bu tansiyonu fiyatladığı düşünülürse, tansiyonun yükseldiği anlarde altın fiyatlarının yukarı yönlü bir hareket kaydedebileceğini belirtmek pek de yanlış olmayacaktır.

Sabah Çin’den gelen PMI rakamı hem beklentilerin altında kaldı hem de son sekiz ayın en düşük düzeyine işaret etti. Normal şartlarda Çin’den gelen olumsuz makro ekonomik veriler piyasalarda sert satış baskısına neden olabiliyordu. Ancak, bu sefer farklı bir yansıma olduğunu görüyoruz. Asya Borsalarında şu dakika itibariyle %2’ye varan artılar görüyoruz. Bunun temel nedeni, zayıf ekonomi nedeniyle Çin’in yeni bir destekleme paketi açıklayabileceği beklentisi... Hafta sonunda Çin’deki yerel gazetelerde yer alan haberlerin de bu beklentiyi desteklediğini görüyoruz. Buna ilave olarak Çin’in halka açık şirketlere imtiyazlı hisse senedi alım hakkı tanımasının da borsaları olumlu etkilediğine şahit oluyoruz. Bu adım, likidite ve fonlama anlamında bir miktar rahatlama getirebilir.

Küresel mali piyasaların haftaya iyimser bir başlangıç yapmasına rağmen Türk mali piyasalarının bir miktar negatif ayrışma ihtimali olduğunu düşünüyoruz. USDTRY kurunun sabah saatlerinde 2.2350 seviyesinden işlem görmesi de bu görüşü destekliyor. Hafta sonunda yapılacak olan seçimlerden dolayı yatırımcıların temkinli bir duruş izlemelerini normal karşılamak gerek. Suriye ile tansiyonun yeniden tırmanma ihtimali de not edilebilir.

Bunlara ilave olarak sosyal medyada yayımlanacağı ifade edilen bazı bant kayıtlarının siyasi ortamı etkileyebileceğine ilişkin dedikoduların da yatırımcılarda bir miktar endişeye yol açtığını gözlemliyoruz.

Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.