HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hem AK Parti adayı Gökçek, hem de CHP adayı Mansur'un galibiyetini ilan etmeleri, belirsizliği biraz daha artırmış durumda. Elimizdeki veriler henüz öncü niteliğinde de olsa ve bazı belirsizlikleri de içerse bazı çıkarımlarda bulunmak pekala da mümkün:

a) 17 Aralık sürecine rağmen oy oranının %45 düzeyinde kalması, AK Parti'yi bu seçimin en önemli galibi kılıyor. Bir önceki yerel seçim sonucu ile karşılaştırıldığında AK Parti'nin oy oranını yaklaşık 7 puan artırdığını görüyoruz.

b) BDP cephesi (HDP ile bağımsız aday olmak zorunda kalan Ahmet Türk'ü de dahil ederek) %7 düzeyinde oy olarak Türkiye haritasının sağ alt köşesinin tamamını alarak önemli bir başarı elde etmiş oldu.

c) CHP, büyük illerde hatırı sayılır oranlarda oy alsa da bunu Türkiye'nin geneline yansıtamadı ve Türkiye partisi olamama iddialarının sürmesine neden oldu.

d) 17 Aralık sürecinden kazançlı çıkması beklenen MHP ise %15 düzeyinde bir oy oranı ile bir önceki yerel seçim performansını ancak yakalamışa benziyor.

Türkiye genelinde henüz sandıkların yaklaşık %60'ı açıldı. Rakamlara yönelik soru işaretleri olsa da, sonucun bu paralelde gerçekleşmesi
durumunda:

i) AK Parti kuvvetli bir güven oyu almış ve erken seçim ihtimali gündemden kalkmış durumda. Bugün genel seçimlerin olması durumunda AK Parti, tek başına iktidar olma özelliğini rahatlıkla koruyabilecek. Bu piyasalar açısından olumlu bir faktör.

ii) Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlık seçimlerinde aday olma ihtimali, herhangi bir değişikliğe uğramadan sürüyor. Bu hususta şahsi tercihi belirleyici olacaktır. CHP+MHP'nin oy toplamının AK Parti'nin altında kalması da bunu teyit ediyor.

iii) Türkiye'nin yakın gelecekteki siyasi aritmetiğine ilişkin hesapların şu an itibariyle 17 Aralık öncesine göre önemli ölçüde değişikliğe uğramadığını görüyoruz.

Bu yorumların ve çıkarsamaların ışığı altında mali piyasalara ilişkin yorumda bulunmak için piyasaların hoşlanmadığı 3 unsuru ön plana çıkarıp, sonuca varmaya çalışacağız.

1) Belirsizlik: Bugünkü sonuçların ardından Türkiye'nin yakın gelecekteki siyasi aritmetiğine ilişkin önemli bir belirsizlik göremiyoruz. Bu, mali piyasalar açısında oldukça olumlu bir faktör.

2) Yüksek tansiyon: Gezi olayları ile başlayan ve 17 Aralık sürecinde ivme kazanan yüksek tansiyon, piyasalar üzerinde olumsuz etkilerde bulunmuştu.
Bugünkü seçimlerin ardından tansiyon bir miktar azalsa bile yeniden artma ihtimalini gözardı etmemek gerekir. Bu hususta Başbakan Erdoğan'ın Balkon konuşmasındaki tonunu takip etmek gerekiyor.

3) Temel hak ve özgürlüklerde geri adım: Son dönemde bu hususta bazı endişeler başgöstermişti. Bugünden itibaren bu başlık altında meydana gelecek gelişmeler mali piyasaların önümüzdeki dönemde izleyeceği seyri üzerinde etkili olacaktır.

Bu üç faktörün netinde, Cuma günkü bültende işaret ettiğimiz senaryo analizlerine de bağlı olarak, Türk mali piyasalarının kısa vadede iyimser bir seyir izleme ihtimalini kuvvetli görüyoruz. Türk Lirası'nın değer kazanabileceğini, hisse senedi piyasasında yükseliş olabileceğini ve bono&tahvil faizlerinde düşüş olabileceğini tahmin ediyoruz. Piyasaların orta vadeli seyri için yukarıda sıraladığımız belirsizliklerin hangi yöne doğru evrileceği önemli olacaktır.







Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.


Advertisement