HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

Orta vadeli yükseliş kanalını aşağı yönde kıran USDTRY kurunda teknik anlamda düşüş için biraz daha yer bulunuyor.

Amerikan istihdam verisine kadar sakin, sonrasında ise küresel anlamda oldukça hareketli geçen bir Cuma gününü geride bıraktık. Ama hatlarıyla piyasa tahminleri düzeyinde kalsa da Amerikan datasıyla birlikte gelişmekte olan piyasalara iyimser bir hava hâkim oldu. Bu hareketi anlamlandırmak isteyen yorumcuların istihdam raporunda yer alan maaş artışına işaret ettiğini gözlemledik. Düşük düzeyde kalan maaş artışına işaret ederek enflasyonun düşük düzeyde kalmaya devam edeceği yorumuna varılırken Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına daha geç başlayacağı sonucu ön plana çıkarıldı. Amerikan 10 yıllık tahvil faizlerinin %2.72’ye gerilemesi, gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kazanması, altın fiyatlarının yukarı yönlü sert bir hareket yapması, hep bu görüşle uyumlu piyasa yansımalarıydı. Ancak öte yandan Amerikan hisse senedi endeksleri, teknoloji ve küçük şirketler önderliğinde sert sayılabilecek bir düşüşe sahne olarak bu görüşü bir miktar da olsa sorgulattı. Nihayetinde, data öncesi pozisyonlanmayla datanın işaret ettiği hususun farklı olmasından dolayı bu tarz bir hareket yaşandığı kanaatindeyiz.

Güne kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in haberiyle başlayan Türk mali piyasaları, Amerikan verisinin yol açtığı belirsizlikten ötürü iyimser bir tepki verememişti. Sabahın erken saatlerinde Başbakan Erdoğan’ın TCMB’nin olağanüstü toplanıp faiz indirimine gitmesi gerektiği yönündeki açıklaması ile endişeli bir eğilim gözlemledik. USDTRY kuru yaklaşık %0.5’lik bir yükselişle 2.14’lü rakamlara doğru yükseldi. Ancak Başbakan Yardımcısı Babacan’ın piyasaları rahatlatan haberi gecikmedi. Babacan, yedi üyeli Para Politikası Kurulu’nun (PPK) gerekli görülen adımı gereken zamanda yapacağı mealindeki konuşması mali piyasaları rahatlattı (bu arada, Babacan’ın genel seçimler sonrasında Meclis’te olmayabileceği ihtimalinin piyasalar açısından ne derece bir risk olacağı da seçimler yaklaştıkça daha iyi anlaşılacaktır). Türk piyasaları için asıl iyimserlik Amerikan verisi sonrasında gerçekleşti. Tıpkı Brezilya Real’i ve G.Afrika Rand’ı gibi Türk Lirası da datanın ardından yurtdışı kaynaklı Döviz satımlarıyla birlikte %1.5’e yakın değer kazancı kaydetti. USDTRY kuru 2.10 seviyesine varan bir düşüş sergileyerek son dört ayın en düşük düzeyine geldi. Türk Lirası’nın döviz sepeti karşısındaki değeri de benzer bir şekilde 2.50 ile Aralık sonundan bu yana en değerli düzeye gelmiş oldu. Türk Lirası’ndaki değerlenme doğal olarak piyasa genelinde olumlu bir algıya yol açtı.
BİST-100 endeksi günü %1.45 oranında yükselişle tamamlarken faizler, kredi riski ve döviz volatilitesi de benzer şekilde iyi bir görünüm arzettiler.

Cuma gününün ilginç gelişmesi Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 1 trilyon Euro tutarında bir tahvil alımına hazırlandığına ilişkin gazete haberiydi.

Bu haber ECB kaynaklı resmi ağızlarca hızlı bir şekilde yalanlansa da EURUSD paritesinin 1.37 seviyesinin altına gerilemesine mani olamadı.

Önceki gün ECB Başkanı Draghi’nin yaptığı açıklamada geleneksel olmayan araçlar üzerinde çalıştıklarını belirtmesi ve Avrupa bölgesine ilişkin makroekonomik verilerin bu yönde bir adımı zaruri kılması, dikkatlerin bir süre daha ECB üzerinde olması sonucunu doğuracaktır. Konunun Türkiye ekonomisi ile ilgisini iki ayrı kanaldan kurabiliriz. İlk olarak, ECB kaynaklı bir parasal genişleme, Türkiye’nin finansman imkânlarını olumlu etkileyecektir. İkincisi, EURUSD paritesinde risk-off havası olmaksızın yaşanan düşüş EURTRY kurunu aşağı çekecektir. Nitekim Cuma günü EURTRY kuru 2.88’ye varan bir düşüş sergiledi. EURTRY kurunun aşağı gelmesini, ihracatçı müşteriler açısından olumlu göremiyoruz ve bu nedenle bu riske karşı korunma araçlarına yönelmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

Bu hafta hem içeride hem de dışarıda, geçen hafta ile karşılaştırdığımızda, veri akışı olarak sakin bir seyir olduğunu gözlemliyoruz. Cuma günü ABD’den gelen istihdam raporunun piyasalar üzerindeki yansımasını bir müddet daha izlemeye devam edebiliriz zira datanın muhteviyatı ile piyasa yansıması arasında biraz da olsa uyumsuzluk bulunmaktaydı. İkinci olarak Amerikan teknoloji hisselerinde yaşanan ve somut bir habere dayanmayan sert düşüşün devam edip etmeyeceğini takip etmekte yarar var. Teknoloji ve küçük şirketlerdeki satışların genele yayılması durumunda küresel bazda bir risk-off havası oluşabilir. Türk mali piyasaları açısından siyasi gelişmeler takip edilmeye devam edilecektir. Ağustos ayında düzenlenecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin her türlü haber ve gelişme piyasalarca izlenecektir. Öte yandan, hem Başbakan Erdoğan hem de Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin faiz indirimi yorumları sonrasında TCMB’nin atacağı adımlar biraz daha dikkatle izlenebilir.

USDTRY kuru Cuma günkü düşüşle birlikte orta vadeli yükseliş kanalını aşağı yönde kırmış oldu. İlk etapta kurumsal alımları teşvik edecek olan bu adımı destekleyecek yönde bir siyasi ve ekonomik ortam olması durumunda 2.10 seviyesinin altını telaffuz edebiliriz. TCMB’nin sıkı para politikası duruşunu koruması ve ABD’den güçlü ekonomik veriler gelmemesi durumunda bu olasılığın yakın gelecekte kuvvetli olduğunu düşünüyoruz. TL’deki değerlenme hisse senedi, faiz gibi alternatif piyasaları da olumlu etkileyecektir. Ama bu eğilimin kalıcı olacağını düşünmek hatalı olacaktır.
2015 yılına yaklaştıkça FED’in faiz artırım ihtimalini konuşmaya başlayacağız ve bu da gelişmekte olan ülke paraları üzerinde baskı unsuru yaratacak. Ayrıca, 2014 yılına girerken Türk mali piyasalarını baskı altına alan siyasi risklerin yeniden gündeme gelebileceğini göz ardı etmemekte de yarar var. Bu nedenlerden ötürü, Türk mali piyasalarında kısa vadede yaşanacak iyimserliğin risklerden arınmak adına kullanılması gerektiği kanaatinde olup temkinli duruşumuzu devam ettiriyoruz.



Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.


Advertisement