HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

Dev  projelere  hazine  garantisi  getirilmesi  orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisine zarar getirebilir

TCMB’nin  Perşembe günü gerçekleştireceği Nisan ayı PPK toplantısı gündemin en önemli maddesini oluşturuyor

Paskalya  tatili  nedeniyle  Batı  piyasalarının büyük bir bölümünün kapalı olduğu Cuma günü Türk piyasaları oldukça sakin ve yatay bir seyir kaydetti. USDTRY  kuru  hafif  yükselişle  2.1300  düzeyine gelirken BİST-100 endeksi haftanın  son iş gününü sadece %0.1 oranında düşüşle tamamladı. Bono&tahvil piyasasında  önemli  bir hareket yaşanmazken CDS ve opsiyon cephelerinde de herhangi  bir  hareket  olmadı.  Bu haftaki tatiller de dikkate alındığında piyasalarda  hareketlilik beklemek şaşırtıcı olurdu. Benzer bir tablonun bu haftanın ilk yarısında da sürmesi olası görünüyor.

Haftaya  başlarken  gündemin  ilk  sırasında  hafta sonunda Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile dev projelere hazine garantisi getirilmesi haberi yer  alıyor.  Yönetmelik ile asgari yatırım tutarı 1 milyar TL’nin üzerinde olan  YİD (yap-işlet-devret) projeleri ile sağlık ve eğitim alanlarında 500 milyon  doların  üzerindeki  proje  borçlarına  Hazine garantisi getirilmiş oldu.  Hazine  garantisinin  toplam  üst  limitinin  3 milyar dolar olacağı belirtilse  de  bugüne  kadar  ilana çıkmış projelerin bu kısıtlamadan muaf tutulacak  olması  köprü  ve havalimanı gibi projelerin finansman sıkıntısı yaşaması  durumunda  Hazine'nin  imdada  koşacağı  anlamına  geliyor.  2001 krizinin  ardından  uygulama  alanı  sınırlanan hazine garantisi sisteminin kapsamının  bugünden  itibaren  oldukça  genişletiliyor olmasının ardındaki amaç   hazine  desteği  ile  dev  bütçeli  projelerin  finansman  bulmasını kolaylaştırmak  olarak  görünüyor.  Ancak,  2001  sonrası  dönemin  olmazsa olmazları  arasında  yer  alan  hazine  garantilerinin sınırlı kullanılması uygulamasından  geri adım atılıyor olması olumsuz bir durum. Konunun hukuki ve   yönetimsel   sakıncaları   bir  yana  Türkiye  ekonomisinin  en  güçlü yönlerinden  olan  mali disiplini zedeleyecek olmasından ötürü orta ve uzun vadeli piyasa etkisinin negatif olacağı kanaatindeyiz.

30   Mart  seçimlerinin  ardından  soğuyan  siyasi  ortam,  Ağustos  ayında yapılacak   cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaştıkça yeniden  ısınacağa benziyor.  Cuma  günü  Cumhurbaşkanı  Gül’ün  yaptığı  açıklama bu kapsamda gündemde  oldukça  geniş  bir  yer  buldu. Gül, mevcut şartlar çerçevesinde gelecekle  ilgili  bir  siyaset  planının olmadığını açıklayarak kamuoyunda seçimlere  yönelik  olarak  yapılan  tahminlerin  revize  edilmesini zaruri kıldı.  Bu  açıklama  ile  birlikte,  Başbakan  Erdoğan’ın  Köşke  çıkacağı senaryolarda  Başbakan’ın  kim  olacağına  ilişkin  öngörüler  de  derinden değişmiş oldu. Bu gelişmelerin şu an itibariyle piyasalar üzerinde herhangi bir  etkisi  yok ve adaylar netleşene kadar da mali piyasaların gelişmeleri sadece izleyeceği kanaatindeyiz.

Cuma  günü  makroekonomik  cepheden  öne çıkarılabilecek tek unsur TCMB’nin Nisan  ayı beklenti anketi sonuçları idi. Buna göre yıl sonu TÜFE enflasyon beklentisi  14  baz  puan  artışla  %8.12’ye yükseldi. Yıl sonu USDTRY kuru beklentisi  2.20’ye  gerilerken  cari işlemler açığı beklentisi 50.7 milyar dolar oldu. GSYH büyüme beklentisi ise önceki aya oranla hafifçe iyileşerek %2.7  oldu.  Beklenti  anketlerinin önden bilgi vermek yerine geriden gelen bir  özelliği  olduğu  bilindiğinden  dolayı  piyasalarda etkili olmadığını biliyoruz. Yine de genel eğilimi yansıtması nedeniyle önemsiyoruz ve Nisan ayı  sonuçlarını  da  TCMB’nin  sıkı  para  politikasını  koruması şeklinde okuyoruz.

Yurtdışı   piyasalar   geçen  haftayı  olumlu  sayılabilecek  bir  eğilimle tamamladı.   Önceki   hafta   ABD’de  teknoloji  ve  küçük  ölçekli  şirket hisselerinde  yoğunlaşan  satış baskısının geçen hafta kaybolduğunu, olumlu şirket bilançoları ve makroekonomik verilerin yardımıyla piyasaların olumlu anlamda  destek  bulduğunu  gördük.  ABD’de  S&P500  endeksi  haftayı  %2.7 oranında  artışla  tamamlayarak  Temmuz-2013’ten  bu  yana  en iyi haftalık performansı  kaydetti. ABD piyasalarındaki bu olumlu hava dünyanın geneline de  yansıdı.  Bu  hafta veri akışı kapsamında piyasaları etkileyecek önemde bir  madde  gündemde  yer  almıyor. Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginliğe ilişkin  olarak  Cenevre’deki  toplantılarda  tansiyonu düşürme yönünde bir karar  çıktı.  Buna  rağmen,  Ukrayna’nın  Doğu kısmındaki sıcak çatışmalar sürüyor.  Ancak,  piyasaların  mevcut gidişata tepkisiz kalmayı yeğleyeceği kanaatinde  olduğumuzdan  Ukrayna-Rusya  gelişmesi  gündemin alt sıralarına gerileyebilir.

Türkiye’de  haftanın  en  önemli  gündem  maddesi  TCMB’nin  Perşembe  günü gerçekleştireceği Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. Normal şartlar altında toplantıda önemli cinste herhangi bir karar alınması beklenmiyordu. Ancak, Başbakan Erdoğan ile Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin faiz indirimine  ilişkin  talepleri; Başbakan Başdanışmanı Bulut’un faizlerin en az  üç puan indirilmesi yönündeki köşe yazısı sonrası TCMB’nin ufak da olsa bir  adım  atabileceği  konuşulmaya başlandı. Mevcut ekonomik tablonun sıkı bir  para  politikasını gerektirdiği bir ortamda alınacak olan faiz artırım kararı, ölçülü de olsa, piyasalarca olumsuz  karşılanabilir. Faiz indirimindense, TCMB’nin  makro  ihtiyati  araçları  kullanmak  suretiyle ekonomiye  destek olmayı tercih etmesi daha anlamlı olacaktır. Bu çerçevede zorunlu karşılıklar, ROM veya iskonto penceresi  aktif  bir  şekilde kullanılabilir.

Bugün  Avrupa  piyasaları  Paskalya  tatili  nedeniyle kapalı kalmaya devam edecek.  Türkiye’de Çarşamba’nın da 23 Nisan tatili nedeniyle kapalı olacak olması,  piyasalardaki aktivitede sert bir daralma getirecektir. Bu nedenle de  hacimsiz  bir  güne  hazır  olunmalı.  Yukarıda özetlemeye çalıştığımız hazine  garantisi haberi orta ve uzun vadeli bir yaklaşımla olumsuz olsa da
kısa   vadede  piyasalar  tarafından  pek  önemsenmeyebilir.  Bu  çerçevede
Perşembe günü yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısını bekleyecek olan piyasaların sakin ve dar bir bant içerisinde kalacağını öngörüyoruz.


Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.


Advertisement