Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

Her gün bu satırlarda makroekonomik tabloya ya da finansal piyasalara ilişkin veriler, istatistikler ve tahminler okuyorsunuz. Çoğu reel hayat ile doğrudan ilgili olmayan, sanal para aleminin nabzını gösteren... Bugün birkaç reel rakamı paylaşarak günlük bültene başlamak istiyorum:

ILO’nun 82 ülkeyi göz önüne alarak yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de iş kazaları sonucu hayatını kabeden sigortalıların sayısı yüzbinde 18 olurken AB için bu oran yüzbinde 2.5’tir (ILO, 2012).

İş kazası ölüm oranlarında, araştırmaya konu olan 82 ülke arasında, Türkiye Avrupa’da ilk sırada, dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor (ILO, 2012).

Milyon ton taş kömürü üretimi başına düşen ölüm sayısı 2008 yılı itibariyle ABD’de 0.02, Çin’de 1.27 iken Türkiye’de 7.22. (Tepav, Temmuz 2010).

Soma’da patlamanın yaşandığı kömür madenini işleten şirket, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin 130-140 dolara mal ettiği kömürün tonunun, kiralama bedeli dahil olmak üzere, 23.8 dolara çıkardıklarını ifade ederken maliyeti “özel sektörün çalışma tarzıyla” düşürdüklerini belirtmiş (Hürriyet, 30/09/2012).

Türkiye’de son 10 yılda 81 bin işyeri denetlendi (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Temmuz 2013). Türkiye’de yaklaşık 1.5 milyon işyerinin olduğu dikkate alındığında denetimlerin yetersiz olduğu görülüyor (Radikal, 2013).

...

Küresel mali piyasalar, olumlu likidite koşulları nedeniyle iyimser kalmayı sürdürüyor. Dünkü işlemlerde iyimserliğin dozunda bir miktar ivme kaybı olsa da ABD’de DJ Sanayi endeksi tarihi rekorunu bir adım daha ileri taşıdı, Avrupa’da Stoxx600 endeksi son altı buçuk yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) güvercinvari duruşunu koruması, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme sinyalleri vermeye devam etmesi ve Çin yönetiminin teşvik paketlerine hazırlanması iyimser havanın bir süre daha korunabileceğine işaret ediyor. Bugün ABD’de açıklanacak ÜFE enflasyonu ile Almanya’da ÜFE ve TÜFE enflasyon rakamları yakından izlenecek. Küresel bazda yaşanan parasal genişlemenin temel nedenlerinden olan deflasyon riskinin nereye evrildiğini göstermesi açısından bu rakamlar yakından izlenecektir.

Türk mali piyasaları da küresel mali piyasalara hakim olan iyimserlikten nasipleniyor. Yurtdışı kaynaklı fon girişleri sayesinde USDTRY kuru dün 2.0650 ile 25 Aralık 2013’ten bu yana en düşük düzeye indi. Türk Lirası, Döviz sepeti karşısında 2.4480 ile 18 Aralık 2013’ten bu yana en değerli düzeyden işlem gördü. Bono ve tahvil piyasasında önceki günlerde yaşanan satışlar tersine dönerken 10 yıl vadeli tahvilin bileşik faizi yaklaşık 10 baz puanlık düşüşle %9.3’lü seviyelere indi. Hisse senedi piyasasında yurtdışının aksine kar satışları etkili olurken BİST-100 endeksi günü %0.2 oranında düşüşle bitirdi. Türk mali piyasalarının yakın geleceği açısından TL’nin değerinin belirleyici olacağını; TL’nin değeri için ise küresel risk iştahının belirleyici olacağını öngörüyoruz. Küresel risk iştahı şu an itibariyle olumlu olduğundan dolayı TL’deki değerlenmenin bir süre daha devam edebileceğini, bunun da piyasaların genelinde olumlu yansımalar yaratmaya devam edebileceğini kanaatindeyiz.

Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.