Advertisement

Yunanistan konusu piyasalar için iyi bir hikâye kaynağı olmuştu. Cuma günü noktalandı.
Para kazanmaları için şimdi onlara yeni hikâye(ler) lazım.
Kuşkusuz önümüzdeki kısa dönemde Yunanistan yine gündemde olmayı sürdürecek. Cuma günü Fitch, Moody's ve Uluslararası Swap ve Türev Birliği (ISDA) Yunanistan'ın resmi iflasını ilan ettiler. Şimdi Yunan kâğıtlarını sigorta ettirenler kapıya dayanacaklar. Ancak tutarın düşük kalacağı tahmin ediliyor.
Yunanistan'ın bundan sonra yaşanabilecek borç ödeme sorunlarında, muhataplarının büyük çoğunluğunun IMF ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi kamu sektörü olacağı varsayımıyla, tansiyonu artıracak gelişmelerin gözleneceğini sanmıyorum.

GÜNDEM MADDELERİ
İşte böyle ufak tefek (!) gelişmelerin dışında piyasanın nefes almasını ya da nefesini tutmasını sağlayacak hikâyelerin gündemi için şu konuları saptadım.
Sistemdeki fazla likiditenin çekilmesi: Kriz sırasında belli başlı bazı ülke merkez bankalarının piyasaya verdikleri likiditenin ileride sorun olacağı biliniyor.
ECB nin bilançosu, bölgenin milli gelirinin 1/3'üne ulaştı. Bu oran ABD Merkez Bankası için yüzde 19, İngiltere Merkez Bankası için ise yüzde 21. Bizim ise yüzde 11 'ler civarında olduğumuzu hatırlatalım.
Bu bankaların bilançolarını küçültebilmeleri ve fazla likiditeyi geri çekebilmeleri için Almanlar baskı uygulamaya başladı. ECB nin normal fonksiyonlarını yapabilmesi ve enflasyonu kontrol altına alabilmesi için buna gerek görüyorlar.
Bu konuda atılacak her adımın piyasalara fiyatlama ve strateji açılarından yön göstereceği kesin.
Avrupa'nın sorunlu ülkelerinin karşılaşacakları darboğazlar: Piyasalar bu konuyu kaşısalar bile, Avrupalı liderlerin çizdiği yol haritasının gerçekleşeceğini zannediyorum.
Yunanistan benzeri borç ertelemelerinin artık gündeme gelmeyeceği defalarca tekrarlandı. Portekiz, İrlanda, İspanya ve İtalya da sorunlar oluşabilir ama bunlar birkaç günlük gündem maddesi olmaktan ileri gidemez.
Avrupa İstikrar Mekanizması ya da ülke kurtarma fonunun nasıl şekil alacağı: Bu fonun kurulup işletilmesinde problemler ortaya çıkacaktır. Ancak durumda iyileşmeler gözlendikçe fona konulan paralara da fazla gereksinim duyulmayınca piyasalar da rahatlayacaktır.
Sorunlu ülkelerin piyasalardan borçlanmaları: Avrupa krizi başlangıcından bu yana piyasalardan borçlanamayan ya da yüksek fiyatla borçlanabilen ülkelerin gösterecekleri performanslar da piyasanın ilgisini çekecek noktalardan biri olacaktır. İki yıldır piyasalara çıkamayan Yunanistan bir mihenk taşı gibidir.
Diğerleri: ABD ekonomisindeki gelişmeler, özellikle konut sektörünün durumu, Çin'deki büyüme ve gelişen piyasaların performanslarının piyasalarda gündem yaratacak gelişmelerden olacağına kuşku yoktur.

YA BİZ DE?
Bizdeki hikâye ise malum.
Cari açık, büyüme ve enflasyona ilişkin gelecek her veri, piyasaları heyecanlandıracaktır.
Türkiye'nin uluslararası piyasalar için cazip bir ülke olduğu inkâr edilemez. Ne var ki, faiz politikasındaki kafa karışıklıklarının piyasa oyuncularını çok kısa vadeli hareket etme durumuna zorladığı da bir gerçek. Bu ise kısa vadeli fon akımlarına adeta çanak tutuyor.
Orta ve uzun vadeli yatırımcılar ise getirilerini tam olarak hesaplayamadıkları için günlük "bildik" hikâyeleri takip etmekle zaman geçiriyorlar.