Advertisement

“Bir Hikaye Anlatsana Üstat” Ertan Özdemir’in anı kitabı. Doğan Kitap yayınları arasından yeni çıktı.
Ertan Özdemir benim Mülkiye’den sınıf arkadaşım. Üniversite yıllarında aynı yurtta kaldık. Ortak anılarımız oldukça fazla.
Mülkiye’den mezun olduktan sonra ben Bankalar Yeminli Murakıpları sınavını kazandım, Ertan, Hesap Uzmanları Kurulu’na girdi.
Dostluğumuz 50 yıla yakın süredir devam ediyor.

ÜSTADIN ÖNEMİ
Ertan, yakın tarihimizle ilgili olayları yoğun yaşamış bir kişi. “Bir Hikâye Anlatsana Üstat” adını taşıyan kitabında anılarını bu açıdan bize aktarıyor. Özal dönemini, banker krizini ve daha sonraki çalkantılı dönemi akıcı bir kalemle bizlere yansıtıyor.
Özellikle içinde yaşadığı Banker Kastelli olayını detayları ile ortaya koymuş. 80’li yıllarda yaşanan bu krizin perde arkasını iyi analiz etmiş.
Hesap Uzmanları Kurulu’na girdiğinde ilk kez işittiği “üstat” kelimesini okurlarına bir güzel anlatıyor.
O dönemlerde Maliye Teftiş, Hesap Uzmanları ve Bankalar Yeminli Murakıpları kurullarında zorlu bir sınavı geçip işe başlayanlar, “üstat” diye tanımlanan deneyimli kişilerin “refakatine” verilirdi. Üstatlar bilgilerini, deneyimlerini ve üslubunu mesleğe yeni giren bu gençlere aktarırlardı. Ertan Özdemir’in anlatımıyla “Üstat, örnek insandı. Önderdi. Yol göstericiydi. Yetiştiriciydi. Maliye Bakanlığı’nı yıllarca ayakta tutan bu ilkelere göre yetiştirilmiş, yetişmiş üstatlara sahip olmasıydı.
” Benim de geçirdiğim bu lonca türü eğitim süreci iki yıl sürerdi. Sonra kendi başınıza inceleme yapıp rapor yazardınız. Üçüncü yılın sonunda da sınavı kazanırsanız üstat olurdunuz.

ÜSTATLIK İLKELERİ
Ertan Özdemir espri ile karışık üstatlık ilkelerini kitabında şöyle sıralıyor:

Madde 1: Üstat haklıdır.
Madde 2: Üstat her zaman haklıdır.
Madde 3: Üstadın haksız olduğu durumlarda 1. ve 2. maddeler uygulanır.
Madde 4: Üstat uyumaz, istirahat eder.
Madde 5: Üstat yemez, gıda alır.
Madde 6: Üstat içmez, susuzluğunu giderir.
Madde 7: Üstat gecikmez, onu alıkoyarlar.
Madde 8: Üstat işyerini terk etmez, başka yere çağrıldığı için gitmek zorunda kalır.
Madde 9: Üstat iş saatinde gazete okumaz, günlük bilgileri toplar.
Madde 10: Üstat dedikodu yapmaz, sadece sohbet eder. Ertan Özdemir, üstatların öğretisinde konunun açıklığa kavuşması için bir hikâye ile desteklenmesi yaklaşımının gereğine vurgu yapıyor. “Bugün buna case study diyorlar. Amaç yorumlarla olayı tartışmak, hikâyeyi güçlendirmek, bilgi ve öğretiyi unutulmaz kılmaktır” diyerek kendi hikâyesini anlatmaya başlıyor.
Ben kitaptan keyif aldım. Anılarıma döndüm. Çoğu hayatta olmayan üstatlarımı hatırladım.
Ertan Özdemir, Bir Hikâye Anlatsana Üstat, Doğan Kitap, Nisan 2011.

Not: Arman Kırım ne yazık ki genç sayılacak yaşta şalteri indirdi. Cenazesi sevenleri ile doluydu. Kendisine rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.