Advertisement

TÜSİAD Başkanlar Konseyi'nin kararına göre Ümit Boyner, 1 yıl daha TÜSİAD Başkanlığı görevini yürütecek. 19 Ocak'ta yapılacak Genel Kurul'da başka adaylar da çıkabilir ancak şu ana kadar hep Yüksek İstişare Konseyi'nin adayı Başkan olduğu için Ümit Boyner'in 1 yıl daha TÜSİAD Başkanlığına kesin gözüyle bakılıyor. Bloomberg HT'de "Yönetim Katı" programında konuştuğum TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nin, görevi sırasında çok iyi performans gösterdiği ve çıtayı yükselttiği için Ümit Boyner'i tekrar aday gösterdiğini söyledi. Ümit Boyner'in görev süresini uzatma kararı aldıklarını açıklayan Yücaoğlu ile 2012 beklentilerinden Fransa'da kabul edilen Ermeni tasarısına ve TÜSİAD'ın Başbakan Erdoğan'a ziyaretini konuştuk. Yücaoğlu'ndan duyduğuma göre, geçtiğimiz hafta TÜSİAD'ın Fransa ziyareti hakkında bilgi vermek, geçmiş olsun dileklerinde bulunmak üzere Başbakan Erdoğan'ı ziyaret eden TUSİAD heyeti, ziyaretleri esnasında Başbakan Erdoğan'a ekonomi gündemini ve 2012'de yumuşak inişin gerçekleşmesi için alınması gereken tedbirleri aktarmış. TÜSİAD heyetinin Başbakan'a önerdiği ekonomi tedbirlerinin başında faiz koridorunun daraltılarak belirsizliklerin ortadan kaldırılması geliyormuş. Yücaoğlu, "Merkez Bankası'nın geniş faiz koridoru kullanmasıyla enflasyon yüzde 10'a, 3 ay önce yüzde 8'lerde olan piyasa faizi de yüzde 14'e çıktı. Referans faiz olarak gösterilen koridorun alt limitinin değişmesi gerektiğini Başbakan'a söyledik. Merkez Bankası son para kurulu toplantısında değiştirmedi ama faiz koridorunu daraltmak belirsizlikleri azaltır" dedi.
"Türkiye ne zaman hızla büyümeye başlasa cari açık set çekiyor bunu aşamamız lazım" diyen Yücaoğlu, Başbakan Erdoğan'a cari açığın azaltılması için orta vadeli önerilerini anlattıklarını da söyledi. Sektörel bazda cari açığın azaltılması için Sanayi Bakanlığının üzerinde çalıştığı sanayi strateji belgesi çok önemli, hayata geçirilmesi için ilave çalışmalar yapılması lazım diyen Yücaoğlu, TÜSİAD'ın bu konuda gönüllü olduğunu Başbakan'a ilettiklerini söyledi. Yücaoğlu'na göre, sanayi stratejisi ilave önlemlerle hayata geçirildiği takdirde orta vadede Türkiye büyümeye döndüğünde cari açık setiyle karşılaşmaz. Güney Kore'nin yaptığı gibi ithal enerji faturasına rağmen cari açık sorunu aşılabilir.

TÜSİAD'IN 2012 BEKLENTİLERİ NELER?
Başbakan'a "faiz koridorunu daraltmak belirsizlikleri azaltır" mesajını veren TÜSİAD üyelerinin 2012 beklentilerini sorunca, Yücaoğlu, yaptıkları anketlere göre üyelerinin 2012'de % 2 -3 büyüme oranı beklediklerini ve enflasyonda OVP hedefi olan % 5'e göre hesaplarını yaptıklarını söyledi. "2012'de TL'nin daha stabil olacağı kanaatindeyiz" diyen Yücaoğlu, Dolar/TL paritesinde 2012 için kendi tahminin 2-2.10 arasında olduğunu söyledi. 2012'de öncelikli olarak beklentimiz cari açığın artmadığı, enflasyonun artmadığı bir konjonktürün oluşması diyen Yücaoğlu, "TÜSİAD'ın 2012'de öncelikli gündemi ne" diye sorunca "Ekonomik tedbirlerin yanı sıra davet edildiğimiz takdirde Anayasa çalışmalarına katılmak istiyoruz" diye aktardı.

 

İş dünyası boykot değil lobi yapmalı!
Hatırlayacaksınız kendi başkanlığı döneminde Erkut Yücaoğlu Türkiye'nin AB adayı olması için TÜSİAD'ın lobi faaliyetlerini yönetmiş ve Türkiye'nin AB adayı olmasının yolunu açmıştı. "İş dünyasının lobisi, Ermeni yasasının senatodan döndürülmesinde etkili olur mu" sorumu Yücaoğlu, "Türk-Fransız sınaî ilişkilerinin durdurulmasını kimse istemiyor. Karşılıklı işadamlarının lobi yaparak senatodan geçmesini engellemek üzerinde çalışılıyor. MEDEF üyeleri Fransa'da siyasetçilere bu yasanın ikili ticari ilişkilerde faydalı olmayacağını anlatıyorlar. Siyasetçilerin fikrini değiştirmelerinde bunun faydası olacaktır" diye yanıtladı. Yücaoğlu'na göre, Türkiye resmi, askeri ilişkilerini dondurarak çok ölçülü reaksiyon verdi. Ticari ilişkilere dair bir tepki olmaması olumlu. Boykot, arzu edilmeyen bir eylem; kesinlikle gündemde olmamalı. Peki, Fransızlar Renault ve Carrefour'u Türkiye'den çıkarmakla tehdit ediyorlar ne diyorsunuz soruma da "Fransız yatırımı Türkiye'yi siyasi sebeplerle değil ancak ekonomik nedenlerle terk eder" yanıtını verdi.