Advertisement

 

Expo Milano “dünyayı doyurmak” temasıyla 1 Mayıs’ta kapılarını açtı. Dünyada 1 milyar aç insan var. Dünya nüfusunun yüzde 20’si kötü besleniyor ve 2 milyara yakın insan obezite kaynaklı hastalıklarla uğraşıyor. Üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor. İtalyanlar Expo Milano’da Milano Protokolü ile dünya çapında sürdürülebilir tarım, gıda israfı, açlık ve obezite ana başlıklarına çözüm bulmayı hedefliyor. İşte bu hedef için gıdada “Made in Italy” denilince akla gelen şirketler birleşmiş durumda.

Barilla Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Karababa’dan duyduğumuza göre, gıda israfı, açlık ve sürdürülebilir tarım konularındaki üç ana başlık Milano Protokolü ile Expo Milano’ya katılan 147 ülkenin imzasına sunulacak.

“Bu üç sorun çözülmeden dünya yaşanır bir yer olamayacak” diyen Karababa, o yüzden Barilla olarak sosyal sorumlulukta Milano Protokolü’nü geliştirdiklerini söylüyor. Milano Protokolü’ne, Expo Milano’nun ardından Birleşmiş Milletler’e devrederek Kyoto Protokolü gibi bir statü kazandırmayı hedefliyorlarmış.

Dünyanın önde gelen makarna şirketi Barilla dışında, protokole, önde gelen İtalyan gıda şirketleri ve İstanbul’da da şubesi olan Eataly de destek veriyormuş. Aslında Eataly, Expo Milano’da tüm ziyaretçileri doyurmakla görevli. Eataly kurucusu Oscar Farinetti gıdada “Made in Italy” markasının dünyada tüketicileri cezbedip hayal kurdurduğunu kesfetmiş ve bunu başarılı bir iş modeline dönüştürmüş bir isim. Gıdada “Made in Italy”, dünyada önemli bir marka değeri olunca İtalyan gıda şirketleri de hedefleri büyütmüş. Barilla Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Karababa’ya göre yıllık 4.2 milyar dolar cirosu olan Barilla 2020 yılında küresel cirosunu 2 katına çıkarmayı hedefliyor. Bunu da innovasyon ve tüketici iletişimine hız vererek başarmayı amaçlıyorlarmış.

Bugün İtalya’nın yanı sıra ABD,Türkiye, İsrail ve Lübnan’da pazar lideri olan Barilla, 1877 yılında kurulmuş 4 jenerasyonu eskitmiş bir aile şirketi. Barilla Türkiye’ye 1994’te Filiz Gıda’yı satın alarak girmişti. Barilla’nın dünyada 4. büyük şirketi haline gelen Barilla Türkiye’ye, Ortadoğu ve Afrika pazarı da bağlı hale gelmiş.

ACADEMİA BARİLLA İSTANBUL’A GELİYOR

Gıdada İtalyan markasının dünyada popüler kültürde iyi yemeği temsil eder hale gelmesi 100 yıllık makarna üreticisine de tüketici iletişimini kuvvetlendirmek için gastronomi merkezi açtırır olmuş. “Academia Barilla” merkez olarak İtalyan yemek sanatını yaymak, eğitim vermek ve seçilmiş ürünleri sunmak amacıyla 2004 yılında Parma’da kurulmuş. Merkez İtalya’dan sonra 1.5 yıl önce New York’ta açılmış. 2015 yılı sonunda ya da 2016’da üçüncü şube İstanbul’da açılacakmış.

Barilla’nın İtalyan şefi Fabio Foltran ile bize makarna yapan Barilla Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Karababa’dan duyduğumuza göre İstanbul’un yanı sıra Paris, Londra ve Dubai de de gastronomi merkezleri açacaklarmış.