Advertisement

BloombergHT Ana Haber bağlantısında cuma günü söylediğim bu başlıkta haksız olmadığımı, Financial Times yazarı Martin Wolf'un yönettiği "Küresel Ekonomiye Bakış" oturumuna Başbakan Yardımcısı Ali Babacanın katılımıyla anladım. Toplantıların son günü olan cumartesi günü Davos'un en önemli oturumunda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Kanada Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ve Hong Kong Özel Yönetimi Başkanı Donald Tsang ile konuşmacı olması bunu kanıtlıyordu.

IMF DE ŞAŞKIN
Oturumu yöneten Wolf, Babacana "Krizi ensenizde hissetmeyen bir ülke olarak kendi tecrübenizi bize aktarır mısınız?" diyerek söz verdi. Babacan'ın "AB'de politikacılar güveni ve ihtiyatlı maliye politikasını bir an önce yaratmalılar. Biz Türkiye'de bunu yaptık" yorumuna ise Dünya Bankası Başkanı Zoellick ve Hong Kong Özel Yönetimi Başkanı Tsang katılarak "Söylemlerinizde çok haklısınız asıl önemli olan güven" dedi. Wolf'e göre artık dünyada ülkelerin önemi değişiyor. Batı ise henüz bunun farkında değil. Her yıl geleneksel olarak toplantıların son günü yapılan bu oturuma önümüzdeki yıllarda daha fazla gelişmekte olan ülkelerden katılımcı olacak. AB'nin geleceğinin tartışıldığı Avrupa Birliği'nden Sorumlu Bakan Egemen Bağış'ın konuşmacı olduğu oturumda ise CEO'lar AB'nin ekonomik geleceği için Türkiye'nin AB'ye kabulünün formülünün bulunması gerektiğini söyledi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yanı sıra Tansu Çiller'den sonra 2. Türk kadın siyasetçi olarak Fatma Şahin'in katılması cinsiyet eşitliğinde Türkiye'nin prestiji açısından büyük önem taşıyordu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya IMF'den Türkiye'nin büyüme beklentisi için 3 farklı açıklama geldiğini hatırlattım. Uluslarası Para Fonu (IMF) perşembe günü G20 hazırlık raporunda 2012'de Türkiye için büyüme beklentisini % 0.4'e düşürdü. Davos'ta konuşan IMF Başkan Yardımcısı Min Zhu ise 2012'de Türkiye'nin yüzde 1 ila 2 büyüyeceğini söylerken cumartesi açıklanan 4. Madde Raporu'nda 2012'de Türkiye için büyüme beklentisi yüzde 2.5 olarak ifade edildi. "IMF yetkililerine hangi oranı kaale almamız gerektiğini sordunuz mu?" soruma Başçı, "IMF'nin kafası karışık galiba, bizimkisi çok net" dedi.

KİM BU FAİZ LOBİSİ?
BloombergHT'nin 2. yaşgününü canlı yayında Davos'ta kutlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan faiz lobisinin kim olduğunu açıkladı. Kaçırdıysanız hatırlatayım. Babacan'a göre, faiz lobisinin kim olduğunu netleştirmek gerekiyor. Faiz lobisi "koridora" karşı çıkıyor. Merkez Bankası'nın faiz artırmasını isteyenler faiz lobisini oluşturuyor.