Advertisement

Sütaş, 1.4 milyar TL cirosu, yüzde 20.4 pazar payıyla süt ve süt ürünleri sektörünün lideri. SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, 100 milyon dolarlık yatırımla 2010 yılında Aksaray'da açtığı fabrikanın "sütçülük merkezine" dönüşerek 20 bin aileye etki edip bölgeyi kalkındırmasından çok memnun kalmış. Bloomberg HT'de Yönetim Katı'nda konuştuğum Yılmaz, bu başarıyı şimdi "Yeni teşvik sisteminde çok önemli işçilik maliyetleri avantajları var" dediği 6. bölgede tekrarlamak üzere yola çıkmış. Ortalama 600 dolar olan asgari ücretin maliyetinin 6. bölgede verilen teşviklerle 300-350 dolara inmesi hazır giyim, tekstil, mobilya, ayakkabı gibi emek yoğun sektörleri bu bölgeye yatırım için yönlendirirken, işçilik maliyetinin yanı sıra sütçülüğün Aksaray yatırım örneğinde gösterdiği kalkınma etkisi Muharrem Yılmaz'ı harekete geçirmiş:
"Yeni teşvik sisteminde 6. bölgede çok önemli işçilik maliyetleri ve avantajlar var. Bunu 6. bölgede önemli kalkınma araçlarından biri olarak süt hayvancılığı ve onun lokomotifi olan süt ürünleri sektörünü seçerek belki anlamlı hale getirebiliriz. O bölgenin hızlı bir şekilde kalkınması sadece istihdamın artırılmasıyla gerçekleştirilemez. Fabrikalar götürürsünüz, o ucuz işçilik ile oralarda istihdam yaratırsınız; tabii ki bunun çok pozitif etkisi vardır ama onlar kaynaklarını bölgeden temin eden sanayiler olmazlarsa o zaman sadece ücretler kadar bölgeye dışarıdan bir gelir gelir. Ama süt hayvancılığında, süt ürünlerinde hammaddeyi de o bölgeden ürettirmek zorunda olduğunuz için etkisi daha büyük oluyor."
Yılmaz, yatırımla ilgili ise şunlara dikkat çekti: "Yatırımın merkezinin lojistik olarak uygun olması nedeniyle Bingöl olacak gibi duruyor. Bingöl'de tamamlanmayı bekleyen havaalanı inşaatı var. Bazı altyapı ihtiyaçları da karşılanıyorsa Bingöl Elazığ arasında bir yerlerde olacak. Aşağı yukarı 70 milyon dolar civarında bir yatırım yapacağız. Bu yatırımın herhalde bölgede yaratacağı hammadde talebi ve üreticilerin bu alanda yapacakları yatırımlarla çok büyük bir kartopu etkisi olacağını düşünüyorum. Çünkü başka hiçbir tarımsal üretim aylık düzenli bir gelir getirmiyor. Sütçülükte bir memur gibi her ay düzenli bir gelir var, akmasa da damlar, namerde muhtaç etmez. O bakımdan bölgenin sosyal hayatında çok etkisi olabilecek."

 

Hedef sütün bereketini yaymak!

Muharrem Yılmaz, öncelikle sütün bereketini batıdan doğuya tüm Türkiye'ye yaymak hedefiyle yola çıkmış. Yılmaz, "2023 için hedef sektörü 2'ye katlayarak çağdaş ülkelerin süt tüketimine ulaşmak. Şu anda 13 milyon ton olan yıllık üretimi 23 milyon tona, yani kişi başı 300 litrelere çıkarırsak çağdaş bir toplumun süt ve sür ürünleri tüketim rakamlarına ulaşırız" diyor. Yılmaz, günde 2 milyon litre üretimi olan Sütaş'ın 6. bölgeye 70 milyon dolarlık yatırımı tamamlandığında üretimine günde ek 500 bin litre eklemesini hedefliyor. Bu arada, Makedonya'da 7 milyon Euro sermayeli bir şirket kuran Yılmaz, Üsküp'te borçlarından dolayı satışta olan Swedmilk süt fabrikasını devralarak bir "sütçülük merkezi" de orada kurmak üzere çalışıyor.